Rep. Moldova. Majorarea tarifului la gaz va determina creşterea preţurilor la produsele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aragaz gaz gaze naturale FOTO Shutterstock

Pronosticuri sumbre din partea reprezentanţilor sectorului agrar din Republica Moldova. Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Agrocereale”, Igor Grigoriev, majorarea tarifelor la gazele naturale, aprobată de ANRE, va determina creşterea preţurilor la produsele alimentare finite, întrucât gazul şi carburanţii sunt componente de bază la crearea preţului, notează IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării spun că majorarea tarifelor este determinată de majorarea preţului de achiziţie a gazului.

Agricultorii spun că gazele naturale sunt folosite masiv în industria alimentară, iar noile tarife vor atrage inevitabil noi majorări de preţuri la produsele alimentare.

„Preţul la gaz este unul dureros pentru toţi, pentru persoanele fizice, pentru economia naţională şi pentru segmentul agroalimentar. Cu gaz se face uscarea producţiei cerealiere, în special, a porumbului. Asta va afecta foarte mult preţul la pâine sau la alte derivate. Preţul la gaz va afecta direct tot ce înseamnă preţ al produselor finite. Pe lângă creşterea preţurilor la gaz, cresc preţurile şi la carburanţi, este un trend mondial influenţat de război”, a spus preşedintele Asociaţiei „Agrocereale”, Igor Grigoriev, în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

În acelaşi timp, juristul Stanislav Pavlovschi cere autorităţilor să majoreze capacităţile financiare ale cetăţenilor pentru a ţine pasul cu creşterea galopantă a preţurilor.

„Preţurile cresc peste tot, e adevărat. Dar nivelul creşterii preţurilor este diferit la noi faţă de alte ţări. Asta se întâmplă pentru că există interese, iar unii se îmbogăţesc pe seama nevoii poporului. Contează foarte mult şi nivelul salarizării populaţiei. Avem sau nu în Moldova forţa politică ce ar putea rezolva această problemă? Problema partidului care se află la guvernare este că ei s-au izolat complet şi nu acceptă niciun sfat”, a spus Stanislav Pavlovschi.

Reprezentanţii PAS dau vina pe criza de securitate din regiune şi spun că Guvernul va încerca să compenseze parţial tarifele la gazele naturale.

„Moldova nu are rezerve de gaz. Importăm gaz de la un stat agresor, care şi-a atacat un vecin şi utilizează gazul în calitate de instrument de presiune politică. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem gata să cedăm suveranitatea şi independenţa în schimbul gazului ieftin. În perioada rece a anului, Guvernul a oferit sprijin cum n-a mai existat în istoria ţării. 3 miliarde de lei au fost oferite doar în calitate de compensaţii la gaz”, a spus deputatul PAS, Alexandru Trubca.

Ieri, ANRE a decis majorarea tarifului la gazele naturale până la 18,6 lei pentru un metru cub. La aprobarea noilor tarife, care intră în vigoare de astăzi, a fost luată în considerare majorarea preţului de achiziţie a gazului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite