Rep. Moldova condamnă atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene din apropierea României

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe din Rep. Moldova condamnă atacurile ruse asupra infrastructurii civile ucrainene de-a lungul Dunării din apropierea României, afirmând că prezintă riscuri mari în exportul grânelor, dar și în asigurarea securității alimentare, regionale și globale.

Chișinăul condamnă recentele atacuri ruse asupra podului din apropierea României. FOTO: Arhivă
Chișinăul condamnă recentele atacuri ruse asupra podului din apropierea României. FOTO: Arhivă

,,Condamnă recentele atacuri rusești care vizează infrastructura civilă ucraineană de-a lungul Dunării, situată în apropiere de granița cu România. Acest atac prezintă riscuri semnificative în exportul de grâne din asigurarea securității alimentare, regionale și globale”, au transmis responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova.

Comentariul președintelui României

Și președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat atacurile recente ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, care au vizat infrastructura portuară de pe Dunăre. Atacurile au fost cele mai apropiate de până acum de teritoriul României. 

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre”, a transmis șeful statului, semnalând că atacurile au fost „foarte aproape de România”.

Potrivit liderului de la Cotroceni, „această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră”.

Pod din apropiere de Galați, atacat cu drone

În noaptea de 24 iulie, rușii au atacat cu drone Shahed-136 în regiunea Odesa, ținta lor fiind infrastructura portuară a Dunării. Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană ucrainene. Imaginile apărute pe rețelele sociale arată o serie de explozii în portul Reni, dar și sistemele antiaeriene care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentului Operațional Sud ucrainean, transmite Ukrinform.  

Ucrainenii spun că cel puțin trei drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, însă o alta ar fi reușit să treacă de apărare și să lovească un depozit de cereale, dar nu specifică exact în care port ar fi fost această lovitură.

Portul ucrainean Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se afla la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați.

Ca urmare a loviturilor UAV-urilor inamice, un hangar cu cereale a fost distrus, tancurile pentru depozitarea altor tipuri de marfă au fost avariate. În plus, un incendiu a izbucnit într-una dintre spațiile de producție. Incendiul a fost stins cu promptitudine, informează Zerkalo Nedeli.

„Din cauza impactului, hangarul de cereale a fost distrus, tancurile de depozitare a marfurilor au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-una din încăperile tehnice, care a fost deja stins", a scris Oleg Kiper, guvernatorul Odesei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite