Renato Usatîi, învinuit de rasism după ce l-a făcut pe Filat „ţigan murdar şi împuţit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat a fost jignit de Renato Usatîi. FOTO Tudor Iovu
Vlad Filat a fost jignit de Renato Usatîi. FOTO Tudor Iovu

Centrul Naţional al Romilor (CNR) din Chişinău îl acuză pe Renato Usatîi de folosirea unui limbaj rasist, xenofob şi discriminatoriu. Reprezentanţii etniei rome îşi arată nemulţumirea printr-o scrisoare de protest adresată omului de afaceri care încearcă să intre în politică.

Renato Usatîi l-a acuzat pe Vlad Filat că s-ar afla la originea refuzului primit la înregistrarea formaţiunii politice PARUS în cursa electorală, iar în timpul unei conferinţe de presă l-a numit pe liderul PLDM ”ţigan murdar şi împuţit”. În acelaşi timp Usatîi a afirmat că Vlad Filat este de origine rom, dar se ruşinează să recunoască acest lucru.

CNR susţine că folosirea unor astfel de expresii aduce o imagine ofensatoare, ce jigneşte si insultă Centrul Naţional al Romilor, etnia roma şi întreagă societate progresistă care împărtăşeşte valorile europene de egalitate şi nediscriminare, incluziune şi coeziune în societate. Prin afirmaţiile sale Renato Usatîi îşi exprimă prejudecatile sale rasiste prezentându-se ca o persoana care nu tolerează romii pentru ca in viziunea acestuia tiganii” sunt oameni murdari şi puturoşi!

CNR solicită ca Renato Usatîi să-şi ceară scuze în mod public pentru expresia menţionată faţă de comunitatea de Romi, în caz contrar acesta îsi rezervă dreptul  de a adresa în instanţa de judecată pentru calomniere, discurs cu declaraţii rasiste şi discriminatorii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite