Reacția Kremlinului după declarațiile șefului spionilor de la Chișinău privind o invazie rusă a Moldovei

0
Publicat:

Reprezentanții Kremlinului afirmă că Republica Moldova încearcă să obțină mai mult sprijin occidental prin anunțarea că ar putea fi invadată în 2023 de către armata rusă.

Kremlinul susține că Rep. Moldova vrea să obțină mai mult sprijin occidental. FOTO Shutterstock
Kremlinul susține că Rep. Moldova vrea să obțină mai mult sprijin occidental. FOTO Shutterstock

„Speranța de a obține un sprijin financiar suplimentar de la sponsorii occidentali prin introducerea unei «povești de groază» nu s-a concretizat, dar Alexander Musteața a reușit să atragă atenția asupra agendei Republicii Moldova, deși cu un minus îndrăzneț”, au declarat reprezentanții Ministerului rus de Externe pentru presa străină. 

Reacția Kremlinul a venit la patru zile de la declarația șefului Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteața, care a spus că Rusia ar putea încerca în 2023 o invazie a Republicii Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre Transnistria.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a menționat șeful SIS, Alexandru Musteața, pentru TVR Moldova.

Totuși, el a accentuat că punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina. La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu precizări. „În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, au precizat reprezentanții SIS.

Autoritățile române nu văd asemenea pericol

Ulterior, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a precizat că România nu are astfel de informații. Iar șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a subliniat că „vedem Rusia în defensivă”, nu în ofensivă, și nu vede un pericol, în momentul de față, în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite