R. Moldova va achita 790 de dolari pentru o mie de metri cubi gaze în luna octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Moldova va achita 790 de dolari pentru o mie de metri cubi gaze în luna octombrie, faţă de 550 de dolari în luna precedentă. Contractul cu Gazprom, care a expirat în data de 30 septembrie, a fost prelungit pentru o lună – octombrie, pentru a nu periclita livrarea gazelor până la încheierea noului contract şi pentru a negocia un preţ mai bun, transmite IPN.

Declaraţiile au fost făcute de viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Acesta a dat asigurări că preţul mai mare la gaze pentru luna curentă nu-i va afecta pe consumatorii finali.

Andrei Spînu este încrezător că termenul de o lună este suficient pentru finalizarea negocierilor. Săptămâna viitoare, împreună cu colegii de la Moldovagaz, va participa la Forumul internaţional al gazelor de la Sankt-Petersburg, unde vor avea discuţii cu administraţia Gazprom.

Andrei Spînu susţine că, până la semnarea unui nou contract pe termen lung, tarifele pentru consumatorii finali nu se schimbă. Pe termen scurt, cheltuielile vor fi acoperite de Moldovagaz. „Înţelegem că situaţia este complicată, dar vă garantăm că vom ţine preţurile sub control. Până când găsim soluţia optimă de compensare pentru cetăţeni, se vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu se opera nicio scumpire în facturi”, a declarat Andrei Spînu.

Moldova, ca şi alte state, este pusă în faţa confruntării cu o situaţie fără precedent pe pieţele de gaze din Europa: preţurile au urcat la peste 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este o situaţie care nu are nicio legătură cu măsurile care pot fi luate de Guvernul Gavriliţa, a mai spus vicepremierul.

În altă ordine de idei, Andrei Spînu, a comunicat că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional de săptămâna viitoare. Preţul la gaze şi în România a crescut. Faptul că gazele vor veni prin respectivul gazoduct nu înseamnă că preţul va fi mai mic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite