Program extins de procurare a vinietei auto, între 1 şi 15 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 puncte vamale vor funcţiona cu program prelungit în prima jumătate a lunii mai. Măsura a fost adoptată de Serviciul Vamal, pentru a facilita procesul de achiziţionare a vinietei auto de către posesorii de maşini înmatriculate în străinătate.

Între 1 şi 15 mai, posturile vamale din Chişinău, Bălţi,  Ungheni, Edineţ, Drochia, Căuşeni, Făleşti, Orhei, Călăraşi, Hânceşti şi Comrat vor funcţiona cu program prelungit. Vameşii din aceste puncte vor lucra în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi-n sărbătorile aprobate de Codul Muncii, de la ora 8.00 până la ora 17.00, relevă Info-Prim Neo.

În plus, tot până pe 15 mai, vinieta auto poate fi achiziţionată zilnic, de la punctele de trecere a frontierei, indiferent de oră. Şoferii îşi vor putea lua vinieta pentru maşinile înmatriculate în străinătate, după ce plătesc taxa de drum la orice filială bancară sau prin transfer. Ei trebuie să le prezinte vameşilor certificatul de înmatriculare şi bonul de plată, la unul dintre posturile vamale menţionate.

În cazul în care termenul de valabilitate expiră într-o zi de sărbătoare sau de odihnă, excepţie fiind perioada 1-15 mai, posesorul autoturismului va trebui să achite taxa ulterior, plus amenda prevăzută de lege – de la 2000 la 6000 de lei, în funcţie de perioada de timp şi de statutul persoanei, fizice sau juridice.

Potrivit şefului Departamentului Aplicarea Legii a Serviciului Vamal, au fost depistaţi şi comercianţi de viniete false. Un caz de acest fel a gost descoperit la Vadul lui Vodă, unde un funcţionar a prezentat un certificat fals. Acum funcţionarul riscă până la 5 ani de închisoare.

Directorul Departamentului Aplicarea Legii a Serviciului Vamal Iurie Ceban a atenţionat asupra existenţei comercianţilor de viniete false. Un astfel de caz a fost înregistrat la punctul vamal Vadul lui Vodă, unde un fost colaborator al organelor de drept a prezentat un certificat fals, cazul fiind transmis Procuraturii. Pedeapsa pentru o astfel de încălcare este de până la 5 ani.

Şoferii străini care se află în Moldova timp de 30 de zile plătesc şapte euro, iar pentru 90 de zile şi 180 de zile vinieta costă 15 euro şi, respectiv, 25 de euro. Mijloacele de transport cu numere de înmatriculare străine care au intrat pe teritoriul ţării înainte de 1 noiembrie 2012 nu achită vinieta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite