Precizare: Valoarea gazului indicată în rapoartele BNM este în preţuri f.o.b.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările Moldovagaz au crescut datorită scumpirii cu circa o treime a tarifelor la gaze

Publicarea pe site-ul adevarul.md a unui articol în care constatam o discrepanţă din rapoartele ANRE şi BNM privind valoarea gazului importat anul trecut din Rusia, a generat o controversă din care motiv venim unele precizări solicitate de compania Moldovagaz.

Întreprinderea Moldovagaz a importat în anul 2012 1.095,5 milioane de metri cubi de gaze, în valoare totală de 431,6 milioane de dolari. În acelaşi timp balanţa de plăţi pentru anul trecut, publicată de Banca Naţională a Moldovei indică o cifră de 388,4 milioane de dolari, care este însă valoarea statistică recalculată în preţuri f.o.b., a metanului importat în anul 2012.

Potrivit Moldovagaz "preţul mediu de import al gazelor naturale ţinând cont şi de puterea calorifică a fost anul trecut de 393,97 dolari şi nu 355 dolari pentru o mie de metri cubi, precum a apărut pe site-ul nostru. Prin urmare, nu este corect a calcula preţul mediu utilizând valoarea statistică recalculată în preţuri f.o.b.“

"Preţul gazelor naturale livrate, conform contractului încheiat de părţi, la condiţiile de livrare DAF - frontiera Ucraina/Republica Moldova, se calculează anual, ţinându-se cont de puterea calorifică de ardere a gazelor egală cu 7950 kcal / m3. Calculul se efectuează după formula preţului de vânzare a gazelor a SAD " Gazprom" pentru ţările Europei Occidentale din ultimele 9 luni ale anului anterior celui de gestiune“, se menţionează într-o notă a întreprinderii Moldovagaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite