POLIŢIA: Vânătoarea din Pădurea Domnească era ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătoarea din Pădurea Domnească era ilegală FOTO Adevărul
Vânătoarea din Pădurea Domnească era ilegală FOTO Adevărul

Poliţia a deschis un caz penal pe faptul vânătului ilegal din 23 decembrie 2012 în rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească

Centrul de presă al Departamentului Poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne anunţă că poliţia a înaintat demersuri la Ministerul Mediului, Agenţia „Moldsilva” şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM) în vederea interpretării unor situaţii şi furnizării informaţiilor privind organizarea vânătorii din 23 decembrie 2012.

"Astfel, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova ne informează, că victima (Sorin Paciu n.r.) nu figurează în baza de date a SVPM nici în calitate de vânător şi nici în calitate de candidat în vânători din care motiv SVPM nu a eliberat niciodată un carnet de vânător pe numele acestuia", se menţionează într-un comunicat de presă.

"Conform punctului 20 din Anexa nr. 1 la Legea regnului animal drept adeverinţă pentru dreptul de vânătoare servesc carnetul de vânător, aprobat de SVPM, permisul (foaia, fişa pentru recoltare), eliberate de SVPM pentru vânătoarea sportivă a păsărilor de baltă şi animalelor cu blană, sau autorizaţia de a vâna animale sălbatice copitate, eliberate de autoritatea silvică centrală. Legea menţionată prevede că vânătoarea de mistreţ se efectuează numai în terenurile împădurite gestionate de Agenţia Moldsilva”, precizează poliţia.
Potrivit Departamentului Poliţie vânătoarea din 23 decembrie 2012 a fost autorizată prin eliberarea autorizaţiei pentru vânat cu termen de valabilitate de o singură zi, iar victima a fost participant la această vânătoare în calitate de gonaş.
De asemenea în comunicat se menţionează "din declaraţiile publice făcute de unii participanţi în calitate de vânători, se constată, că au participat pentru a doua sau a treia oară la vânătoare fapt ce stabileşte lipsa de experienţă cu încălcarea flagrantă a reglementărilor. Cât despre plaga prin împuşcătură cauzată participantului la vânătoare, s-a stabilit preventiv că au fost folosite cartuşe cu preşe (carteci), care sînt interzise pentru vânătoare la mistreţi, fapt confirmat printr-un ordin al „Agenţiei Moldsilva” din 14 septembrie 2012 cu privire la deschiderea vânătorii la mistreţi în anul 2012".
Reieşind din cele menţionate, pe acest caz Departamentul Urmăririi Penale al Ministerului Afacerilor Interne a pornit o cauză penală în baza prevederilor articolului art. 233 din Codul penal „Vânatul ilegal” şi art. 235 „Încălcarea regimului de administrare şi protecţie a fondului ariilor naturale protejate de stat”, se mai spune în comunicatul MAI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite