Platforma DA nu va vota candidatura Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase, lider Platforma DA FOTO IPN
Andrei Năstase, lider Platforma DA FOTO IPN

Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase, a anunţat că sprijină iniţiativa preşedintelui Maia Sandu privind provocarea alegerilor parlamentare anticipate prin nevotarea Guvernului şi a decis că, la fel ca şi PAS, nu vota „o candidatură de prim-ministru într-un exerciţiu constituţional mimat.”

„Platforma DA a luat act de propunerea preşedintei Republicii Moldova de a o înainta pe doamna Natalia Gavriliţă, vicepreşedintă PAS, la funcţia de prim-ministru, precum şi de decizia PAS de a nu vota propria candidatură, în vederea declanşării alegerilor parlamentare anticipate la care PAS ar urma să participe separat”, se spune într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Formaţiunea lui Andrei Năstase a comunicat că singura opţiune pertinentă pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate este cea prevăzută de Constituţie: Cele două tentative de formare a executivului în termen de 45 de zile. 

„În perspectiva alegerilor anticipate, de altfel, susţinute de majoritatea populaţiei, această opţiune este şi cea mai scurtă şi corectă cale spre atingerea acestui deziderat. Totodată, în cadrul consultărilor fracţiunii Platformei DA cu preşedinta ţării, echipa noastră a indicat în mod expres riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon şi aliaţii săi: utilizarea plenară a resurselor administrative şi financiare; implicarea în calitate de agenţi electorali a funcţionarilor, în special a celor din structurile desconcentrate etc”, se mai spune în comunicatul Platformei DA. 

Amintim că, săptămâna trecută, după o lună de ezitare, preşedintele Maia Sandu a desemnat-o pe ex-ministra Finanţelor Natalia Gavriliţa la funcţia de prim-ministru.

Natalia Gavriliţa are la dispoziţie 15 zile pentru a veni în faţa Parlamentului cu noua echipă a Cabinetului de miniştri. Dacă Guvernul Gavriliţa nu va primi vot de încredere, Maia Sandu este obligată să desemneze încă o dată un candidat la funcţia de prim-ministru. În cazul în care vor exista două tentative eşuate de învestire a unui Guvern, preşedintele ţării este în drept să semneze decretul de dizolvare al Parlamentului, însă după 45 de zile de la prima desemnare a candidatului la funcţia de premier.

Atât Maia Sandu, cât şi reprezentanţii din partidul ei, PAS, au declarat că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. În acest sens, Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că Natalia Gavriliţa nu va primi vot de încredere, iar PAS chiar a anunţat că nu va vota Guvernul Gavriliţa, deşi Gavriliţa este şi vicepreşedintele PAS. 

De partea cealaltă, Igor Dodon a afirmat că Natalia Gavriliţa este o profesionistă, sugerând că ea ar putea fi votată. Totodată, chiar şi Gavriliţa a afirmat că va veni în faţa Parlamentului cu un program de guvernare bun, dând de înţeles că este gata să-şi asume conducerea Guvernului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite