Peter Michalko: UE este un partener al Moldovei care va cere respectarea angajamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
FOTO

Uniunea Europeană este un partener al Republicii Moldova care este alături şi care va cere respectarea angajamentelor asumate. Acest lucru se vede şi în toate reacţiile UE care au avut loc în ultimul timp, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Moldova, transmite IPN.

„În fiecare zi trebuie să ne gândim la noi posibilităţi de cooperare cu respectarea angajamentelor asumate şi aceasta este în primul rând aşteptarea cetăţenilor Republicii Moldova” a afirmat oficialul european. Peter Michalko susţine că atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este foarte mare atât la Bruxelles, cât şi în capitalele tuturor statelor membre ale UE. Acest lucru nu a început acum, este vorba despre un proces mai îndelungat şi care a început atunci când situaţia a cerut această atenţie. „Introducerea precondiţiilor politice a fost consecinţa acestei atenţii, dar şi a cunoştinţei realităţilor din Republica Moldova atât la nivelul instituţiilor europene, cât şi la nivelul statelor membre. Vreau să subliniez că şi miniştrii de externe din ţările membre la ultima reuniune din luna iulie au discutat situaţia din Parteneriatul Estic şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Republica Moldova”, a afirmat şeful Delegaţiei UE.

De asemenea, Peter Michalko a declarat că stoparea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare a fost o consecinţă că precondiţiile pentru acordarea acestei tranşe nu au fost îndeplinite, precondiţii care au fost semnate şi asumate de Republica Moldova prin Memorandumul de înţelegere din luna noiembrie a anului trecut. În document este stipulat foarte clar, în articolul 14, că este vorba despre respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului. „Din păcate nevalidarea alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău care s-a făcut într-un mod netransparent este o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate acestea sunt în contradicţie cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut şi de aici reies reacţiile din partea instituţiilor Uniunii Europene şi a statelor membre”, a spus diplomatul.

„Relaţia noastră nu este despre bani şi asistenţă, baza relaţiilor noastre trebuie să fie valorile, care sunt comune, valorile europene care trebuie respectate. Acest lucru ni-l dorim noi cei din Uniunea Europeană, dar şi cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască într-o societate în care aceste valori sunt o realitate. De aceea, respectarea acestor valori trebuie să fie o prioritate”, a continuat Peter Michalko. Potrivit lui, chiar dacă prima tranşă a suportului macro-financiar a fost suspendată, mai există peste 150 de proiecte în derulare în diferite regiuni ale Moldovei cu scopul de a susţine oamenii.

Oficialul susţine că este necesar ca la alegerile parlamentare să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere şi corecte. Aceasta nu înseamnă doar ziua de vot, dar şi campania electorală, asigurarea dreptului candidaţilor şi a alegătorilor, accesul candidaţilor la mass-media, condiţii egale pentru toţi candidaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite