PDM: „Igor Dodon demonstrează că şi-a subordonat politic Procuratura Generală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova, condus de ex-premierul Pavel Filip, consideră că Igor Dodon a demonstrat că anume el este cel care controlează Procuratura Generală, după ce a anunţat luni, 16 septembrie, într-un discurs ţinut în faţa deputaţilor, că ştie despre faptul că procurorul general urmează să vină în aceeaşi şedinţă pentru a cere ridicarea imunităţii parlamentare a unor deputaţi.

„Procuratura este controlată politic, fapt demonstrat şi astăzi de către Igor Dodon, conducătorul din umbră al PSRM şi preşedinte de ţară. Societatea rămâne frapată de faptul că acţiunile procurorilor sunt anticipate, prin anunţuri, de către şeful statului ori de către ministrul de Interne, Andrei Năstase. Cei doi nici nu se ascund că deţin controlul asupra Procuraturii Generale”, se spune într-un comunicat de presă emis de PDM.

Potrivit democraţilor, anunţul lui Igor Dodon despre venirea procurorului general în Parlament „este o acţiune sfidătoare la adresa statului de drept, o imixtiune grosolană a politicienilor în activitatea instituţiilor de drept şi o bătaie de joc faţă de independenţa procuraturii”. 

„Şeful statului sau ministrul de Interne nu au de unde să ştie acţiunile Procurorului General, doar decât îl controlează deplin şi-i dau indicaţii ce să facă. PDM condamnă subordonarea politică a tuturor instituţiilor de drept ale statului, inclusiv Procuratura Generală. Facem apel repetat la ambasadele străine acreditate la Chişinău, dar şi întreaga comunitate internaţională, să ia act de derapajele anti-democratice ale guvernării PSRM-ACUM şi să intervină pentru a scoate de sub influenţa politică instituţiile care trebuie să fie independente”, spun democraţii.

Amintim că la scurt timp după anunţul lui Igor Dodon, procurorul general, într-adevăr, a venit cu solicitarea privind ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor din fracţiunea Partidul Şor, Marina Tauber şi Reghina Apostolova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite