Parlamentul nu a oferit vot de încredere Guvernului Gavriliţa. Noul Cabinet de miniştri nu a obţinut niciun vot VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Prima tentativă de învestire a unui Guvern a eşuat joi, 11 februarie, după ce Guvernul Nataliei Gavriliţa nu a obţinut niciun vot. Totuşi, sunt şanse mari ca Republica Moldova să aibă în curând un Guvern, după ce deputaţii lui Igor Dodon şi cei ai fugarului Ilan Şor au anunţat despre crearea unei majorităţi parlamentare şi înaintarea Marianei Durleşteanu la funcţia de premier.

UPDATE 16.00 Deputaţii nu au oferit vot de încredere Guvernului Gavriliţa. Totodată, a fost anunţată crearea unei noi majorităţi parlamentare dintre PSRM şi Partidul Şor, care au propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru.

UPDATE 14.20 A fost anunţată o pauză de 30 de minute, după care va fi iniţiată procedura de vot. Guvernul Gavriliţa nu va opţine vot de încredere, mai ales după ce Igor Dodon a anunţat că PSRM o va propune pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier, iar deputaţii lui Ilan Şor au comunciat că acceptă această idee. 

UPDATE 11.15 Liderul PDM, Pavel Filip, a cerut Parlamentului să pună capăt „acestui exerciţiu ruşinos” şi să treacă la procedura de vot. Filip a anunţat că PDM nu va pune întrebări premierului desemnat. 

UPDATE 11.05 S-a trecut la runda de întrebări-răspunsuri. Platforma DA a declarat că nu va pune întrebări premierului desemnat. 

UPDATE 10.50 Deputaţii fugarului Ilan Şor au părăsit şedinţa Parlamentului. Aceştia au anunţat că nu vor să participe la un „circ ieftin”, în care preşedintele ţării a desemnat un candidat la funcţa de premier şi tot şeful statului le cere deputaţilor să nu ofere vot de încredere Guvernului. 

UPDATE 10.40 Natalia Gavriliţa aduce acuzaţii Guvernului Chicu pentru faptul că nu a prevăzut bani în buget pentru achiziţionarea vaccinului împotriva COVID-19. Premierul desemnat a reiterat că Maia Sandu şi PAS pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. 

UPDATE 10.35 Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a întrerupt-o pe Natalia Gavriliţa şi a avertizat-o să înceteze să aducă acuzaţii deputaţilor şi să-şi prezinte programul de activitate. 

UPDATE 10.30 Natalia Gavriliţa prezintă programul de activitate al Guvernului. Ea a declarat a format o echipă de profesionişti şi oameni integri. Totodată, premierul desemnat a anunţat că vrea să contribuie la provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Ea a menţionat că majoritatea deputaţilor din Parlament nu mai reprezintă voinţa oamenilor, acuzându-i de acte de corupţie. 

UPDATE 10.00 A început şedinţa Parlamentului. 

La Chişinău s-a creat o situaţie absurdă. Pe de o parte, Natalia Gavriliţa, care este şi vicepreşedinte PAS (partidul Maiei Sandu), va cere votul de încredere al Parlamentului, îşi va prezenta echipa guvernamentată şi programul, despre care ea spune că este unul foarte bun, pe de altă parte, Maia Sandu şi PAS le-au solicitat deputaţilor să nu voteze pentru învestirea Guvernului pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate.

PAS, al cărui exponent este şi Natalia Gavriliţa, a anunţat că nu va vota pentru învestirea Guvernului, deşi atât Gavriliţa, cât şi alţi membri ai Guvernului sunt membri PAS. Cu alte cuvinte, PAS nu-şi va vota propriul Guvern.

Natalia Gavriliţa se va prezenta mai mult formal în Parlament şi va mima un exerciţiu democratic, în condiţiile în care majoritatea fracţiunilor parlamentare - PAS, PSRM, PDM, Platforma DA, deja au anunţat că nu vor sprijini acest Guvern.

Desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru a fost făcută la aproape la două luni de la demisia premierului Chicu, asta pentru că preşedintele Maia Sandu a tot căutat soluţii pentru a dizolva Parlamentului fără a desemna un candidat la funcţia de premier, de teama că acesta ar putea fi votat de Parlament şi, prin urmare, să nu mai fie provocate alegeri anticipate.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite