Opoziţia PCRM-PSRM nu agreează ideea excluderii imunităţii deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament moldova foto ipn

Opoziţia PCRM-PSRM spune că, cel mai probabil, nu va susţine proiectul de modificare a Constituţiei privind excluderea imunităţii parlamentare a deputaţilor. Socialistul Grigore Novac spune că, prin excluderea imunităţii, s-ar comite diverse abuzuri în raport cu deputaţii opoziţiei, notează IPN.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că excluderea imunităţii deputaţilor pentru acte de corupţie, ar facilita curăţarea clasei politice de parlamentari certaţi cu legea.

Potrivit proiectului iniţiat de deputaţii PAS, aleşii poporului ar putea fi lipsiţi de imunitate şi reţinuţi fără încuviinţarea Parlamentului, la comiterea actelor de corupţie sau a altor ilegalităţi.

„Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului ce vizează anularea imunităţii deputaţilor şi el va intra în procedură legislativă. Proiectul prevede că, în cazul în care deputatul încalcă legea, să nu mai fie necesar de fiecare dată Procurorul General să vină şi să ceară ridicarea imunităţii lui. Este vorba despre acte de corupţie şi alte acţiuni ilegale. Pentru că dacă există o majoritate parlamentară şi unul dintre deputaţi alunecă cu mintea şi încalcă legea, majoritatea respectivă îi poate asigura protecţia. În astfel de cazuri, procurorul să poată să-l ia direct de acasă, să nu mai vină la Parlament pentru a cere ridicarea imunităţii lui”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, deputaţii opoziţiei spun că modificarea Legii Supreme ar fi inoportună, întrucât de fiecare dată când Procurorul General a cerut ridicarea imunităţii deputaţilor, plenul a susţinut acest demers.

„Lipsirea de imunitate poate genera abuzuri din partea oponenţilor politici sau structurilor de forţă. Dacă venirea unui deputat la Parlament nu este convenabilă cuiva, lui i se poate înscena o reţinere pe loc drept, cu scopul de a nu-i permite să ajungă în plen, să nu fie suficient un vot sau să nu poată prezenta un proiect. Nu îmi amintesc cazuri în Republica Moldova când Procurorul General ar fi cerut ridicarea imunităţii unui deputat şi Parlamentul n-a votat. Nu vedem motive să fie aprobat acest proiect, pentru că practica arată că de câte ori s-a cerut ridicarea imunităţii, acest lucru s-a întâmplat”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Proiectele de modificare a Constituţiei Republicii Moldova pot fi aprobate de Parlament cu votul a două treimi dintre deputaţi, iar majoritatea parlamentară PAS are 63 de mandate. În prezent, Legea Supremă a ţării prevede expres că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după audierea sa. Parlamentul Republicii Moldova este constituit din 101 deputaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite