O jurnalistă a unui post de televiziune de la Chișinău a fost reținută la Tiraspol. Procurorii au pornit un dosar penal pentru răpire UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista postului de televiziune TV8 Viorică Tătaru a fost reţinută pentru câteva ore de așa-zisele autorități de la Tiraspol, acțiunea având loc în timp ce aceasta era în zonă pentru a filma un protest.

O jurnalistă a fost reținută miercuri la Tiraspol. FOTO: Arhivă
O jurnalistă a fost reținută miercuri la Tiraspol. FOTO: Arhivă

UPDATE: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a inițiat un dosar penal pentru răpire, după ce jurnalista Viorica Tătaru și cameramanul Andrei Captarenco au fost răpiți miercuri la Tiraspol.

,,Fapta a avut loc în ziua de miercuri, atunci când jurnalista postului „TV8” documenta o manifestare publică în Tiraspol. Atunci, de reporteră și cameraman s-a apropiat un grup de necunoscuți în uniforma așa-numitor „structuri de ordine” ale autoproclamatelor autorități din stânga Nistrului. Aceștia au acționat cu forța, împotriva voinței victimelor, pe care i-au răpit și transportat într-o direcție nedocumentată”, au informat procurorii moldoveni.

Aceștia au mai menționat că ,,vor continua să informeze societatea la subiect, odată ce vor deveni disponibile amănunte, cu respectarea principiului confidențialității urmăririi penale”.

Știrea inițială

Viorica Tătaru a fost încătușată, apoi escortată pentru audieri la așa-zisul minister al securității. Incidentul a fost calificat drept unul alarmant de asociația Promo-LEX din Republica Moldova.

,,Jurnalista TV8, Viorica Tataru, a fost reținută de către forțele de securitate nerecunoscute din Tiraspol în timp ce își exercita datoria jurnalistică. Detaliile incidentului sunt încă în curs de verificare, însă gravitatea situației necesită o reacție imediată și coordonată”, au anunțat miercuri reprezentanții acesteia.

Prin urmare, asociația a informat de urgență Biroul Politici de Reintegrare, Delegația UE în Republica Moldova, misiunile dilomatice, Oficiul Avocatului Poporului, venind cu mai multe solicitări:

,,Guvernului Republicii Moldova: să intervină fără întârziere pentru a clarifica circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tataru. Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune.

Misiunea OSCE în Republica Moldova: să joace un rol activ în acest caz, folosind toate mijloacele diplomatice și de monitorizare pentru a documenta situația și a facilita eliberarea jurnalistei. Rolul OSCE este crucial în medierea și asigurarea respectării drepturilor omului în regiuni tensionate.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului: să monitorizeze îndeaproape această situație, să documenteze orice încălcări ale drepturilor jurnalistei și să alerteze raportorii speciali ONU cu privire la această situație. Intervenția ONU poate fi un factor decisiv în asigurarea respectării drepturilor fundamentale.

Misiunile diplomatice străine în Republica Moldova: să ia act de această situație critică și să exercite presiuni pe canale diplomatice pentru a asigura eliberarea rapidă și în siguranță a jurnalistei. Rolul comunității internaționale este vital în promovarea libertății presei.

Procuratura Generală a Republicii Moldova: să inițieze imediat un proces penal pentru a investiga circumstanțele acestei detenții, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției”, au informat aceștia.  Iar ong-urile de media din țara vecină au cerut autorităților legitime ale Republicii Moldova ,, să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”. 

Apelul organizațiilor neguvernamentale

Iar ONG-urile de media din țara vecină au cerut autorităților legitime ale Republicii Moldova ,, să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite