Numărul accidentelor la locul de muncă este în creştere, iar  restanţele salariale faţă de angajaţi se ridică la 20 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Buliga spune că numărul accidentelor este în creştere FOTO Adevărul
Valentina Buliga spune că numărul accidentelor este în creştere FOTO Adevărul

Numărul accidentelor de muncă este în creştere anul acesta, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a 2012, susţine Valentina Buliga, ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei.

„Peste 160 au fost înregistrate doar în primele cinci luni ale anului, zece fiind considerate grave. 11 persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care o femeie şi un copil“, a declarat Buliga, în cadrul unui briefing.

Potrivit ministrului, cele mai multe accidente au fost înregistrate în lunile aprilie şi mai, 60 la număr. „În urma unei explozii din aprilie, la o fabrică din Tvardiţa, Taraclia, o persoană a murit, iar două s-au ales cu răni grave. Zece angajaţi au fost internaţi la spital, în urma unei scurgeri de amoniac la o întreprindere din Bălţi“, a mai comunicat Buliga.

Oficialul e de părere că aceste incident ear putea fi evitate, dacă s-ar respecta cerinţele de securitate şi sănătate, instruirea personalului şi utilizarea echipamentelor de muncă. „Toată informaţia a fost transmisă organelor abilitate, care acum cercetează cauzele“, a specificat ministrul.

Ministerul Muncii a realizat mai multe controale de la începutul anului. „Peste 2.700 de verificări au avut loc de la începutul anului, dintre acestea peste 1.000 – inopinate. Un fenomen tot mai întâlnit este munca la negru, la circa 87 de companii, au fost depistate peste 150 de persoane care munceau la negru. De asemenea, mai mulţi agenţi economici înregistrează restanţe salariale, în valoare de peste 20 de milioane de lei. Până la 1 iunie, doar peste 800.000 din aceste datorii au fost achitate“, susţine oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite