Moscova reacţionează după ce APCE a declarat Transnistria ca zonă de ocupaţie rusă: Este inacceptabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus

Declaraţia prin care Adunarea Parlamentare a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia este inacceptabilă şi nu corespunde cu starea reală a lucrurilor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, transmite IPN.

Maria Zaharova a comentat, de asemenea, declaraţia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la cererea de retragere a trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului. Potrivit ei, „un contingent limitat de militari ruşi se află în Transnistria în conformitate cu Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992”.

„Scopul şederii lor este de a asigura o operaţiune de menţinere a păcii, datorită căreia, de 30 de ani, nu numai pacea şi liniştea au fost asigurate în mod fiabil pe Nistru, ci şi protecţia de încredere a depozitelor de muniţii situate în regiune încă din vremea sovietică”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia. APCE a acceptat în unanimitate un amendament propus de România, Ucraina, Franţa, Estonia, Marea Britanie, Georgia şi Turcia la rezoluţia care condamnă invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, atestând totodată şi agresiunea armată a Rusiei împotriva Moldovei în 1992, precum şi ocuparea raioanelor moldoveneşti din stânga Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite