Moscova acuză SUA şi UE de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kremlin FOTO EPA EFE
Kremlin FOTO EPA EFE

Ministerul rus de Externe susţine că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană se implică în procesele politice interne ale Moldovei, iar angajamentul politic al acestora contribuie la o polarizare şi mai mare a societăţii moldoveneşti, transmite IPN.

În context, le recomandă celor două entităţi, să se abţină de la a se amesteca în treburile interne ale Moldovei şi să nu depăşească normele de etică diplomatică.

Într-un comentariu al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, se menţionează că, săptămâna trecută, oficialii occidentali şi-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. Motivul a fost adoptarea de către Parlamentul Moldovei, la 23 aprilie, a Declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al Curţii Constituţionale, în care deputaţii şi-au exprimat dezacordul cu decizia Curţii privind existenţa condiţiilor pentru dizolvarea Parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului preşedinte al Curţii Constituţionale.

În comentariu se mai arată că preşedintele Consiliului European Charles Michel şi înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Joseph Borrell şi-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor, văzând în ele „un atac asupra independenţei Curţii Constituţionale" şi asupra „ordinii constituţionale” în Moldova, care este o republică parlamentară. Şeful delegaţiei UE în Moldova, Peter Mikhalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum şi ambasadele mai multor state membre ale UE în Moldova, inclusiv România şi Olanda, nu au rămas deoparte.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, în mod semnificativ, în timp ce solicită Parlamentului Republicii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile legislatorilor moldoveni. „O astfel de selectivitate în evaluări confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care se pronunţă”, se menţionează în comunicat.

La sfârşitul săptămânii trecute, cu voturile deputaţilor PSRM şi Platformei Pentru Moldova, a fost anulată Hotărârea Parlamentului de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituţională, fiind numit în funcţia de judecător constituţional Boris Lupaşcu. În aceeaşi zi, preşedintele Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia le-a solicitat conducătorilor organelor de forţă să nu se lase antrenaţi în acţiuni anticonstituţionale. De asemenea, şefa statului i-a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acţiunile sub aspectul infracţiunii de „uzurpare a puterii în stat”. Ca urmare a sesizării depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, vineri seara Curtea a suspendat hotărârea Parlamentului privind revocarea Domnicăi Manole din funcţia de judecător CC şi cea privind numirea lui Boris Lupaşcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite