Moldovenii care revin din Rusia nu sunt motivaţi salarial să lucreze în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
santier muncitori

Responsabilii privind ocuparea forţei de muncă din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei susţin că soluţia cea mai echitabilă pentru muncitorii veniţi din Rusia este să se angajeze pe locurile vacante din Israel.

Funcţionarii din cadru Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) nu au încă o soluţie clară privind motivarea moldovenilor care lucrează ilegal în Rusia, să renunţe la acele joburi pentru nişte oferte de muncă mai bune în ţară.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, le-a solicitat tuturor şefilor de agenţii să ia legătura cu agenţii economici, în special cei din construcţii şi comerţ, pentru a identificat toate posturile vacante şi de a-i direcţiona pe moldovenii reveniţi în ţară, spre aceste oferte.

„Le putem oferi circa 6.000 de locuri de muncă administrate de ANOFM. Industria uşoară, medicina, industria farmaceutică, agricultura, construcţiile şi serviciile sunt domeniile cele mai disponibile acum.  sunt o serie de prestaţii sociale pe care le oferim atunci când oamenii sunt în căutarea unui loc de muncă, avem acordul cu Israelul, prin care-i ajutăm să se angajeze acolo legal, sunt cursuri de profilare şi reprofilare“, a declarat ministrul Valentina Buligă, adăugând faptul că politicile salariale pe care Guvernul şi le poate permite nu sunt atât de competitive astfel încât să ofere o alternativă viabilă angajaţilor moldoveni din străinătate. 

Aceste măsuri urmează a fi aplicate ca urmare a anunţului făcut de autorităţile din Rusia privind introducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Astfel, străinii care au intrat fără vize în Rusia riscă să nu mai poată reveni în această ţară timp de până la 3 ani de la data ultimei ieşiri. Potrivit decretului Executivului de la Moscova, angajatorii din companiile de comercializare a băuturilor alcoolice pot lua la lucru imigranţi în pondere de maxim 15% din totalul angajaţilor, iar în sport 25%. Agenţii economici care se ocupă cu vânzarea produselor farmaceutice la tarabe sau în afara magazinelor, cota a fost redusă la zero.

50.000 de moldoveni lucrează acum în Rusia cu contract oficial de muncă, iar alţi 49.000 activează pe bază de patente.

Potrivit datelor făcute publice de Serviciul Federal de Migraţiune de la Moscova, circa 21.500 de moldoveni au deja interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288.000 au fost incluşi în grupul de risc. Deja, la ANOFM s-au adresat 644 de persoane revenite de peste hotare, dintre care 491 din Federaţia Rusă. Cei mai mulţi au fost lucrat ca muncitori necalificaţi, montatori, electrogazosudori, tencuitori, tâmplari, zugravi, dulgheri şi electricieni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite