Moldova se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu 8% din cauza situației din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile moldovenești se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 8% din cauza crizei economice pe fondul situației din Ucraina, a declarat luni, la Paris, Președintele Republicii, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă cu privire la rezultatele unei conferințe a donatorilor privind sprijinul UE pentru Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Arhiva Adevărul

Ne confruntăm cu o criză energetică severă, cu o recesiune și cu o inflație extrem de ridicată, atingând 35% pentru prima dată din 1999. Toți acești factori au un impact puternic asupra gospodăriilor și întreprinderilor. PIB-ul nostru va fi cu 8% sub previziunile de dinainte de război. Ne ​​pregătim pentru o iarnă aspră”, a spus Maia Sandu, menționând că guvernul pro-european de la Chișinău așteaptă sprijin din partea țărilor europene.

De câteva luni încoace, în Moldova au loc proteste cu mii de oameni ale susținătorilor opoziției și cetățenilor nemulțumiți de scăderea nivelului de trai. Participanții la aceste demonstrații acuză autoritățile că nu pot face față crizei și se plâng de faptul că prețurile la alimente, gaze și electricitate au crescut de mai multe ori. 

Conducerea țării este criticată pentru refuzul de a negocia prețuri mai bune la gaze cu Rusia, precum și pentru presiunea politică pe care ar exercita-o asupra reprezentanților opoziției. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite