Moldova nu va expulza diplomaţi ruşi. Nicu Popescu: Diferite state au pachete diferite de acţiuni şi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu popescu

Şeful diplomaţiei de la Chişinău dă de înţeles că Republica Moldova nu va expulza diplomaţii ruşi, aşa cum s-a întâmplat în România, Germania, Franţa, Italia, Spania, Suedia şi alte state, după masacrul de la Bucea. Nicu Popescu spune că diplomaţia dispune de o paletă vastă de acţiuni prin care un stat îşi poate manifesta dezacordul faţă de acţiunile altei ţări, notează IPN.

În cazul agresiunii Federaţiei Ruse din Ucraina, Republica Moldova a ales să condamne ferm războiul şi să se alăture parţial la sancţiunile aplicare de Occident.

După masacrul de la Bucea, zeci de state au expulzat diplomaţi ruşi din ambasade sau membri ai personalului din consulatele Federaţiei Ruse. Uniunea Europeană a expulzat 19 diplomaţi ruşi, România – 10, Germania a decis expulzarea a 40 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, spune că Republica Moldova este foarte vocală pe plan extern în condamnarea invaziei ruse din Ucraina.

„Există un instrumentar foarte larg de acţiuni diplomatice prin care statele îşi manifestă dezacordul, condamnarea anumitor acţiuni. Şi în acest sens Republica Moldova foarte clar, ferm şi zilnic a condamnat agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, acest război este absolut nelegitim, nejustificat şi vorbim despre acest lucru în permanenţă. Am fost prezenţi şi la ONU când a avut loc condamnarea. Republica Moldova este coautor, are împreună cu Ucraina, SUA şi UE luări de poziţii foarte clare, tranşante la ONU, OSCE”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De asemenea, oficialul spune că Republica Moldova s-a alăturat, parţial, sancţiunilor aplicate de Occident, în special, în domeniul financiar-bancar.

„Diferite state au diferite pachete de acţiuni şi sancţiuni. Nici sancţiunile SUA nu sunt în proporţie de 100% aceleaşi cu cele pe care le aplică UE şi Marea Britanie. Principiul de bază al UE în aplicarea sancţiunilor este că aceste sancţiuni trebuie să provoace mai multe costuri Federaţiei Ruse decât statelor din Uniunea Europeană. În Republica Moldova, în sistemul financiar-bancar sunt respectate prevederile internaţionale care sancţionează Federaţia Rusă în acest domeniu”, a mai spus Nicu Popescu.

Anterior şi preşedintele Maia Sandu a anunţat că Republica Moldova nu va permite Federaţiei Ruse să evite sancţiunile internaţionale prin intermediul băncilor moldoveneşti. Potrivit şefului statului, în Republica Moldova sunt respectate restricţiile aplicate Federaţiei Ruse de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa şi MasterCard.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite