Moldova a semnat contractul cu BERD şi BEI pentru finanţarea interconectării electrice cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ebrd.com
FOTO ebrd.com

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială oferă un pachet de finanţare în sumă de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România.

Pachetul de finanţare include împrumuturi de la BEI şi BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE. Acordurile de credit cu BERD şi BEI au fost semnate miercuri, 20 decembrie, la Chişinău, transmite IPN.

Ministrul Octavian Calmâc a subliniat că proiectul de interconectare electrică cu România este cel mai mare proiect în domeniul energetic al Republicii Moldova de la proclamarea independenţei până în prezent. Investiţia acoperă construcţia unei noi linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, în sudul Moldovei şi Chişinău, modernizarea şi extinderea staţiilor din Chişinău şi Vulcăneşti şi construirea unei staţii electrice de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti.

Interconexiunile vor fi construite de către întreprinderea de stat Moldelectrica pe parcursul a trei ani, între 2019 şi 2022. 

„Implementarea proiectelor investiţionale pentru dezvoltarea interconectării electrice dintre Moldova şi România este un obiective strategic orientat spre atingerea unui complex energetic mai eficient, competitiv şi care va asigura securitatea energetică a ţării, modernizarea infrastructurii energetice existente şi integrarea pe piaţa energetică a UE. Totodată, realizarea proiectului va oferi nu doar un nivel de securitate sporit, dar şi preţuri competitive pe piaţa autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piaţa regională de energie electrică, iar în consecinţă un preţ final al energiei mai puţin împovărător pentru consumatori”, a declarat Octavian Calmâc.

„Urmărim un obiectiv clar: ca într-o perioadă de timp medie să devenim parte a unui sistem european de funcţionare a pieţei energetice, iar Republica Moldova să aibă surse alternative şi dreptul de a alege din care piaţă să se aprovizioneze cu energie electrică”, a adăugat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a apreciat proiectul drept unul major, care leagă Republica Moldova de piaţa energiei electrice a Uniunii Europene. 

„Este un exemplu de cooperare excelentă dintre Uniunea Europeană, BERD, BEI şi Banca Mondială în ceea ce priveşte materializarea unui proiect concret, care va face o schimbare pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a menţionat diplomatul, subliniind că „acest proiect va oferi o securitate energetică Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, va duce la îmbunătăţirea competitivităţii pieţei electrice”.

Proiectele vor fi lansate după ce acordurile de finanţare vor trece prin procedurile de ratificare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite