Ministerul Sănătăţii din Moldova a refuzat instalarea unui monument pentru comemorarea copiilor avortaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia obştească „Pentru Familie” a dorit instalarea în curtea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău a unui monument al copiilor avortaţi. Ministerul Sănătăţii însă nu a fost de acord cu această iniţiativă susţinând că fiecare femeie are dreptul să aleagă câţi copii să nască.

Preşedintele asociaţiei, Vasile Filat, a declarat că un astfel de monument ar servi drept „piatră funerară” pentru cei şase milioane de copii avortaţi pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anii ‘50 ai secolului trecut, când s-a legalizat avortul.

În octombrie 2014, asociaţia „Pentru Familie” a lansat un proiect prin care şi-a propus să sensibilizeze oamenii în raport cu urmările avortului. Au fost desfăşurate mai multe lecţii publice, unde tinerilor li s-a spus că, pe lângă faptul că fiecare a 5-a femeie care a avortat nu mai poate avea copii, ele rămân şi cu sechele psihologice pe viaţă. „Femeile care mi-au mărturisit că au făcut avort au spus că nopţile îşi visează copiii. Acest monument urma să aducă şi o nădejde mamelor că vor fi iertate pentru fapta comisă”, a spus Vasile Filat.

Monumentul urma să fie inaugurat pe 1 iunie, în curtea Institutului Mamei şi Copilului, însă Ministerul Sănătăţii a motivat refuzul cu necesitatea de a respecta dreptul femeilor de a decide câţi copii să nască.

Juristul asociaţiei „Pentru Familie”, Irina Batin, a menţionat că anual prin avort se pierd peste 60.000 de vieţi omeneşti, iar majoritatea femeilor  care au decis să avorteze au invocat drept motiv problema financiară şi mult mai rar riscul pentru viaţa femeii, o boală la embrion sau rezultatul unui viol.

Membrii şi voluntarii asociaţiei vor milita în continuare pentru a găsi un loc public ca să fie amplasat monumentul. Următoarea încercare va fi 15 octombrie – Ziua internaţională de comemorare a bebeluşilor şi a copiilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite