Mihail Formuzal acuză PDM de criminalitate şi îndeamnă oamenii să nu voteze coaliţia de guvernare la alegerile din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, acuză Partidul Democrat de tentativă de  demitere a conducerii regiunii, aleasă legal.

Reacţia oficialului găgăuz vine după ce, la şedinţa Adunării Populare de ieri, în sală au intrat mai multe persoane care i-au agresat fizic pe başcan şi pe preşedintele Legislativul autonomiei Dmitri Constantinov.

În mesajul başcanului, postat pe pagina oficială a administraţiei găgăuze, se spune că PDM este un partid criminal, başcanul arătându-se indignat că Procuratura Generală şi Ministerul de Interne nu reacţionează la acţiunile celor care au încercat să comită „o lovitură de stat“. Mai mult, oficialul afirmă că inacţiunile organelor de drept ar sugera că există o înţelegere de a demite conducerea Găgăuziei.

Mihail Formuzal susţine că democraţii utilizează metode precum mituirea, ameninţările şi şantajul pentru a acapara mai multă putere. Başcanul spune că unicul răspuns la astfel de acţiuni ar fi doar consolidarea societăţii, care la 30 noiembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare, să nu mai susţină partidele din coaliţia de guvernământ.

Ieri, PDM a emis un comunicat în care condamnă actele de violenţă de ieri, susţinând că acestea  „nu au nimic în comun cu valorile democratice şi cu principiile statului de drept pe care trebuie sa le promoveze oamenii politici“. Totodată, conducerea partidului cere oamenilor legii să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de incidente, manifestându-şi speranţa că „forţele politice din Moldova nu vor exploata un incident izolat pentru a crea dezbinare şi spectacol politic ieftin“.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a transmis o reacţie de la Varşovia, unde se află într-o vizită de două zile, afirmând că „acest comportament reprobabil nu face faţă aleşilor poporului, care au fost delegaţi să soluţioneze problemele cotidiene ale cetăţenilor din regiunea UTA Găgăuzia“.

Experţii de la Chişinău, întruniţi în cadrul emisiunii „Fabrika“ de marţi seara, la postul de televiziune PublikaTV, spun că Mihail Formuzal şi Dmitri Constantinov destabilizează situaţia în sudul ţării, propagă separatismul, deturnează fonduri şi urmează a fi traşi la răspundere conform legii.

„Republica Moldova s-ar putea pomeni cu un război civil sau cu un scenariu precum cel din Ucraina. Exemplul Ucrainei este foarte concludent. Pentru a nu avea un război civil, trebuie să izolăm două persoane, Formuzal şi Constantinov. Este necesar de acţionat împotriva acestor doi prin metode juridice, pentru a evita confruntările armate“, a precizat comentatorul politic  Roman Mihăeş.

„Formuzal şi Constantinov au făcut o alianţă pentru a-şi proteja afacerile şi a deturna fondurile. În Găgăuzia au fost pompate subvenţii financiare importante din Uniunea Europeană, Rusia şi Turcia, dar la moment nu este clar unde s-au dus aceşti bani“, a adăugat analistul Anatol Ţăranu.

Jurnalistul român Cristian Tabără a criticat în termeni duri conducerea de la Comrat. „Anume sub conducerea lui Formuzal  în Găgăuzia au derulat nişte procese periculoase cum ar fi trecerea de la autonomie la separatism, la o dezinformare cumplită, de la integrare s-a trecut la o rusificare a populaţiei, de la autoguvernare, la o conducere autoritară, de la colaborarea cu instituţiile centrale ale statului, la şantaj. Sunt două aspecte pentru care conducerea autonomiei găgăuze trebuie să răspundă penal“, a conchis Tabără.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite