Mihai Moldovanu: „Restaurantul avea permisiunea Ministerului Sănătăţii, cu titlu de excepţie, să-şi reia activitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul cu meniu mortal FOTO: Dumitru Goncear
Restaurantul cu meniu mortal FOTO: Dumitru Goncear

Şeful Direcţiei Sănătate a Primăriei Chişinău susţine că Ministerul Sănătăţii ar fi permis reluarea activităţii restaurantului Golden Nica, închis de epidemiologi după ce zeci de persoane s-au intoxicat la o nuntă.

„Ei au solicitat permisiunea Ministerul Sănătăţii, pentru că aveau contracte a doua săptămână. Din câte cunosc au avut această permisiune cu titlul de excepţie. Dar vedeţi că, dacă s-a făcut această excepţie, trebuiau măcar acei de la sănătate publică să se convingă că a fost înlăturat factorul acestor intoxicaţii. Aici e toată problema. Că dacă s-a permis, trebuia să se convingă autoritatea că totul e în regulă. Primăria a sistat activitatea, a retras autorizaţia, însă ei au lucrat în continuare“, a declarat Mihai Moldovanu, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Responsabilul spune că această permisiune trebuia să fie eliberată însă de Centrul de Sănătate Publică - autoritatea care permite deschiderea unui local, eliberează autorizaţie sanitară de funcţionare şi monitorizează instituţiile respective.

„Eu intuiesc că aici a fost o înţelegere că mai mult n-o să se întâmple, dacă aveţi contract, deja lucraţi data asta, iar mai apoi ne vom clarifica…. Vedeţi că s-a întâmplat, s-a repetat această intoxicaţie şi a doua oară şi, cu părere de rău, au avut de suferit mult mai mulţi oameni decât prima dată“, a precizat funcţionarul, acuzând totodată şi epidiomologii că n-au fost mai insistenţi, şi poliţia că n-a intervenit.

Contactat de „Adevărul“, viceministrul Sănătăţii Octavian Grama a refuzat să comenteze declaraţiile şefului de direcţie. În acelaşi timp, oficialul a explicat că toată responsabilitatea pentru acest domeniu a fost transferată de la centrele de sănătate publică la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, creată în acest an şi subordonată Ministerului Agriculturii.

„Reprezentanţii restaurantului au organizat nunta contrar hotărârii Ministerului Sănătăţii. Ei s-au adresat de nenumărate ori cu rugămintea de a li se permite reluarea activităţii, evident, nu am cedat. Au făcut-o pe propria răspundere“, a declarat anterior şi viceministra Svetlana Cotelea, pentru portalul e-sanatate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite