Mihai Ghimpu, mesaj pentru James Pettit: Moldova nu are nicio şansă de modernizare, dezvoltare şi integrare europeană fără Ţara-Mamă, România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a criticat declaraţiile ambasadorului american la Chişinău, James Pettit, cu privire la faptul că Republica Moldova nu este România. Ghimpu îl compară pe Pettit cu fostul ambasador al Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin.

„Am luat la cunoştinţă cu stupefacţie şi regret de declaraţiile făcute de Excelenţa Sa, Domnul Ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relaţiile dintre cele două maluri ale Prutului în felul următor: „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere, care va face lucrurile mai bune aici în Moldova… Moldova nu este România”. 

În legătură cu aceste declaraţii, mă văd nevoit să fac următoatele precizări. Este profund regretabil că Excelenţa Sa face afirmaţii care, nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova şi dreptul cetăţenilor de a-şi decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomaţiei imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim şi, în general, cum să ne identificăm ca neam. 

În calitate de fost preşedinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu preşedintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria, că R. Moldova nu are nicio şansă de modernizare, dezvoltare şi integrare europeană fără Ţara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin Bucureşti! Declaraţiile domnului ambasador sunt şi mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidenţiale din R. Moldova. 

Este nefericit şi incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidaţi politici ce proiect identitar ar trebui să îşi asume. În ceea ce mă priveşte, cu tot respectul faţă de Domnul Ambasador James Pettit,Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm şi voi afirma cu toată convingerea, aşa cum m-au învăţat buneii, părinţii şi fraţii mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi identitate şi România a fost formată de Moldova şi Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei şi Transilvania, care erau sub ocupaţia rusă şi austro-ungară”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite