Mass-media electronică din Transnistria, împărţită între preşedintele Şevciuk şi corporaţia Sheriff

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din site-urile lui Sevciuk - novostipmr: Foto: Adevarul
Unul din site-urile lui Sevciuk - novostipmr: Foto: Adevarul

Confruntarea dintre Evgheni Şevciuk şi partidul Obnovlenie susţinut de corporaţia Sheriff devine din ce în ce mai evidentă în mediul online, mai ales în publicaţiile care susţin una dintre aceste părţi.

În Transnistria sunt înregistrate aproximativ 77 de site-uri informative, care pot fi catalogate drept mass-media online. Din acest număr de site-uri doar şase au activitate constantă. Este vorba despre paginile novostipmr.ru, dniester.ru, tiras.ru, mirpmr.ru, newspmr.com, openpmr.info.

Site-uri blocate în 2013

În anul 2013, furnizorii de internet din regiune au blocat accesul la mai multe site-uri pe motivul publicării unor informaţii compromiţătoare la adresa liderilor transnistreni. Este vorba despre site-ul partidului local „Rodina” (www.rodinapmr.ru), site-ul agenţiei de presă Lenta PMR (www.tiras.ru), site-ul agenţiei de presă Dnestr (www.dniester.ru), site-ul Forumului social-politic (www.forum.dnestra.com), site-ul Forumului deschis (www.openpmr.info), site-ul forumului „Transnistria şi Rusia” (www.pmr-rf.ru), site-ul Forumului liber (www.forum-pridnestrovie.ru), precum şi forumurile www.nistru.net şi www.forum-pmr.net.

Activitate reluată

Motivul principal al interdicţiei a fost publicarea unor materiale compromiţătoare anonime împotriva oficialilor de rang înalt. Administraţia regiunii a considerat că „republica nu are nevoie de gunoaie anonime” şi a propus forumurilor online să se înregistreze în calitate de mass-media. În prezent, accesul la forumurile din regiune este posibil prin diverse formule de anonimizare, la care recurg doar o mică parte din utilizatori.

Câteva dintre aceste site-uri şi-au reluat activitatea şi manifestă o prezenţă activă în spaţiul informaţional virtual din regiunea transnistreană: dniester.ru, tiras.ru şi openpmr.ru, restul paginilor interzise în 2013 au rămas neactualizate.

Pagină anti-Şevciuk

La prima trecere în revistă a articolelor plasate pe dniester.ru putem deduce că acest site plasează mai curând un conţinut negativ cu privire la actuala administraţie a regiunii separatiste. De exemplu, pe acest site putem găsi comentarii ale politicianului Andrei Safonov, care se află în opoziţie faţă de actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Safonov în special îl consideră pe Şevciuk un politician care doar mimează apropierea de Moscova. De fapt, după Safonov, scopul lui Şevciuk este să integreze regiunea în zona de comerţ liber cu UE, alături de Chişinău. Potrivit lui Safonov, după integrarea economică va urma integrarea politică a Transnistriei în UE. Moscova ar fi intuit această strategie a lui Şevciuk şi a sistat din această cauză tradiţionala asistenţă financiară pentru Tiraspol.

Site-ul personal al lui Safonov, portalul informativ safonovpmr.com, nu funcţionează de aproximativ jumătate de an. Într-o discuţie cu Adevărul Moldova, politologul şi fostul candidat la funcţia de preşedinte al regiunii separatist a declarat că site-ul nu funcţionează din motive tehnice.

Dmitri Soin administrează tiras.ru

Editorialele publicate de dniester.ru vorbesc în ultima vreme despre necesitatea schimbării elitei politice în Transnistria. Site-ul încearcă să se menţină pe linia echidistanţei, dar simpatia pentru partidul Obnovlenie susţinut de corporaţia Sheriff iese oricum la suprafaţă. În regiunea separatistă vor avea loc aşa-numitele alegeri în Sovietul Suprem, organul legislativ al republicii nerecunoscute, la sfârşitul lunii noiembrie.

Siteul tiras.ru este administrat de controversatul Dmitri Soin, un om politic din regiune, fondatorul partidului politic declarat ilegal în Transnistria „Prorîv”. Soin este considerat persona non-grata în regiunea transnistreană, iar în Chişinău pe numele acestuia este deschisă o anchetă penală. Soin locuieşte la Moscova de unde administrează site-ul tiras.ru. Conform lui Soin site-ul are colaboratori la Tiraspol, la Moscova, Chişinău şi chiar în Ucraina. Tiras.ru este descris drept un site care reflectă evenimentele din Transnistria, Moldova şi Ucraina. Chiar daca Soin susţine că ar avea o echipă internaţională, conţinutul site-ul este format în mare parte de ştiri preluate de pe agenţiile din Republica Moldova, regiunea transnistreană, Ucraina, Rusia. Deşi nu este clar pe cine susţine site-ul în lupta pentru fotoliile în Sovietul Suprem de la Tiraspol, este cert că sursa online este de viziune pro-rusă. Despre aderenţa politică a portalului aflăm din editorialele postate pe site şi semnate de Dmitri Soin. De exemplu, ultimul editorial publicat de Soin în luna septembrie spune că SUA şi România realizează o resetare a puterii în Republica Moldova. Soin acuză Occidentul de organizarea Maidanului la Chişinău.

Portalurile lui Şevciuk

Cele mai active site-uri din spaţiul virtual al Transnistriei sunt portalurile informative ale administraţiei de la Tiraspol şi subordonate direct lui Evgheni Şevciuk. Site-ul novostipmr.com publică toate deciziile prezidenţiale, discursurile şi interviurile lui Şevciuk. Site-ul a luat apărarea lui Şevciuk atunci când comisia parlamentară din Sovietul Suprem responsabilă de economie, buget şi finanţe a blocat un pachet de legi prezidenţiale privind reforma fiscală. Parlamentarii au fost acuzaţi de faptul că blochează nişte legi promovate de preşedinte pentru a salva republica de colapsul economic. Alte site-uri loiale admisnitraţiei de la Tiraspol sunt newspmr.com şi vestipmr.info.

În acest an, în regiunea transnistreană urmează să aibă loc aşa-zisele alegeri parlamentare ordinare şi cele locale. Sovietul suprem de la Tiraspol a decis ca ambele scrutine să aibă loc într-o singură zi - ultima zi de duminică din luna noiembrie. Astfel, alegerile urmează să fie organizate pe 29 noiembrie 2015.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite