Maia Sandu, mesaj către ucrainenii din Herson: Moldova este alături de miile de oameni bravi care sărbătoresc eliberarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu spune că moldovenii sunt solidari cu miile de ucraineni care sărbătoresc eliberarea orașului Herson de sub ocupație rusă. Mesajul a fost publicat pe pagina de Twitter a președintelui Moldovei, la o zi după ce armata ucraineană a arborat din nou steagul său la Herson.

Sandu a transmis un mesaj ucrainenilor după eliberarea Hersonului. FOTO presedinte.md
Sandu a transmis un mesaj ucrainenilor după eliberarea Hersonului. FOTO presedinte.md

,,Steagul ucrainean flutură din nou deasupra orașului Herson. Moldova este alături de miile de oameni bravi din Herson care sărbătoresc eliberarea orașului!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de pe Twitter. 

Tot sâmbătă, ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat că Occidentul este pe calea unei ,,victorii comune” asupra Rusiei. De asemenea, oficialul a reamintit despre ajutorul militar care a făcut posibil recucerirea Hersonului. 

,,Foarte puţină lume credea că Ucraina va supravieţui", a declarat Kuleba în cursul întâlnirii sale cu secretarul de stat american ,Antony Blinken, din timpul summitului statelor din Asia de Sud-Est în Cambodgia.

,,Doar împreună vom putea câştiga şi alunga Rusia din Ucraina. Suntem pe calea bună", a declarat Kuleba.

Hersonul recucerit de ucraineni 

Imnul naţional ucrainean a răsunat la Herson în urma retragerii de către Moscova a forţelor sale vineri din oraş, acesta fiind prima capitală de provincie, care a căzut în mâinile ruşilor imediat după invazia în Ucraina ordonată de către Vladimir Putin, în data de 24 februarie.

Retragerea trupelor ruse din Herson a început luna trecută, după ce Ucraina a reușit să spargă frontul rusesc din partea de est a regiunii.

Ordinul oficial pentru retragere a fost dat miercuri, de către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cel mai probabil, la recomandarea generalului, Serghei Surovikin.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul, Serghei Surovikin, a anunţat în aceeași zi că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa „într-un interval scurt de timp''.

Poziția Rusiei 

Într-o declaraţie televizată, generalul, Serghei Surovikin, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul drept al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat.

În pofida retragerii, orașul Herson și regiunea cu același nume rămân ale Rusiei, susține Kremlinul. Federația Rusă pretinde că regiunea îi aparține în baza unui referendum de alipire organizat ilegal la sfârșitul lunii septembrie. În afară de Herson, Rusia a desfășurat plebiscite în alte trei regiuni ucrainene ocupate parțial de armata sa, adică în Donețk, Luhansk și Zaporojie.

Referendumurile nu au fost recunoscute de comunitatea internațională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite