Maia Sandu, despre excluderea concursurilor pentru şefia mai multor instituţii: PAS îşi asumă responsabilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu salută ideea Partidului Acţiune şi Solidaritate de a exclude obligativitatea organizării concursurilor publice pentru şefia mai multor instituţii. Sandu spune că PAS îşi asumă responsabilitatea pentru activitatea noilor şefi, iar în cazul în care aceştia nu se vor ridica la nivelul aşteptărilor societăţii, formaţiunea va plăti cu propria reputaţie în faţa electoratului, notează IPN.

Preşedintele Maia Sandu spune că în cazul directorului CNA, prin excluderea concursului public, doar a fost simplificată procedura de numire a noului şef. Potrivit şefului statului, oricum PAS ar fi avut ultimul cuvânt la desemnarea potenţialului candidat la funcţia de director CNA.

„Fosta lege prevedea că se face concurs la Parlament, comisia juridică este cea care-l organizează. Dacă se mergea pe această lege, se lungea procesul, pentru că până la urmă tot PAS are majoritatea în această comisie şi oricum decizia privind directorul CNA, ar fi aparţinut PAS. Interesul PAS este ca la CNA să ajungă un om care să facă ordine. Noi suntem la etapa construcţiei statului de drept. Noi am tot încercat, în 2017 a fost aprobată legea care a oferit autonomie totală Procuraturii, vedem astăzi rezultatele. Un sistem corupt doar a fost conservat”, a spus  Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Preşedintele ţării spune că PAS îşi asumă politic conducerea instituţiilor aflate sub control parlamentar, pentru a asigura schimbările promise cetăţenilor în campanie electorală.

„PAS îşi asumă responsabilitatea pentru aceşti oameni, atât timp cât îşi asumă responsabilitatea pentru ei, îi numeşte. Dacă aceşti oameni nu vor face treabă bună atunci PAS va plăti cu propria reputaţie. Am avut o discuţie cu reprezentanţii UE la acest subiect şi ei înţeleg că nu poţi să dai independenţă sistemului, atunci când el este corupt. Sistemul corupt trebuie întâi curăţat, ulterior trebuie introduse elemente de autonomie”, a spus Maia Sandu.

Majoritatea PAS din Parlament a modificat recent legea cu privire la CNA, fiind exclusă obligativitatea organizării concursului public pentru funcţia de director al instituţiei. Potrivit noii legi, directorul CNA este numit de majoritatea deputaţilor aleşi, la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite