Liderul de la Tiraspol vrea să distrugă monopolul grupului Sheriff şi de pe piaţa telefoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorul TeliaSonera vrea să intre pe piaţa de telefonie mobilă din Transnistria
Operatorul TeliaSonera vrea să intre pe piaţa de telefonie mobilă din Transnistria

Regiunea transnistreană intenţionează să-şi deschidă piaţa de telefonie mobilă pentru operatorii străini. Potrivit kommersant.md, în lupta pentru a deveni primul operator GSM în regiune s-au inclus trei companii: „Mobilight", „Mobigrup" şi „Play".

Autorităţile separatiste de la Tiraspol par a fi decise în intenţia de a liberaliza piaţa de telefonie mobilă şi de a elimina monopolul deţinut de ani de zile de operatorul Interdnestrkom, controlat de grupul Sheriff şi care prestează servicii în standardul CDMA.

Publicaţia kommersant.md anunţă că deja trei companii şi-au anunţat intenţia de a deveni operatori GSM în Transnistria. Compania Play SRL a depus deja actele respective la serviciul pentru comunicaţii, informaţie şi mass-media din Transnistria. „În cazul în care şi celelalte companii vor depune oferte, va fi organizat un concurs. În caz contrar, licenţa va fi acordată companiei Play", relatează kommersant.md, cu referire la surse transnistrene.
Play SRL face parte din grupul TeliaSonera, care este proprietarul companiei Moldcell, al doilea ca mărime operator de telefonie mobilă din Republica Moldova.

În spatele Mobilight ar sta operatorul ucrainean Kievstar, iar fondatorul Mobigrup este Victor Guşan, unul dintre proprietarii grupului Sheriff.
Şansele ultimului de a obţine licenţa sunt minime în condiţiile în care Evgheni Şevciuk, liderul de la Tiraspol este în relaţii foarte încordate cu proprietarii Sheriff-ului.

„Deocamdată, nu este clar cum Chişinăul şi Tiraspolul vor soluţiona problema milionului de dolari, pe care Interdnestrkom i-a achitat în bugetul Moldovei acum opt ani. Amintim că, în iulie 2004, operatorul transnistrean a încercat să se înregistreze la Chişinău, achitând pentru licenţa de activitate în standard CDMA un milion de dolari. Compania aşa şi nu a primit licenţa, iar banii nu i-au fost restituiţi. Aceste acţiuni ale părţii moldoveneşti au fost unul dintre motivele declanşării „războiului telefoniei", în urma căruia legătura telefonică dintre cele două maluri ale Nistrului rămâne blocată până în prezent. Nu este exclus ca actuala putere de la Chişinău, în calitate de gest de bunăvoinţă, va încerca să soluţioneze această problemă, moştenită de la guvernarea comunistă", notează kommersant.md.

Miliardarii Moldovei, cu Sheriff cap de listă. Vezi care sunt cele mai mari companii după cifra de afaceri

De ce a plecat directorul general al celei mai mari companii din Transnistria

Sheriff alocă 2,5 milioane de dolari pentru campania electorală a lui Kaminski

Guvernul aşteaptă venituri de 300 milioane lei de la vânzarea licenţei 4G operatorilor telefoniei mobile

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite