John Kerry, în presa internaţională: „Ne plac ruşii, dar nu vrem să le lăsăm lor tot vinul moldovenesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii din SUA şi cei britanici au notat faptul că vizita de numai patru ore a secretarului de stat al SUA, John Kerry, la Chişinău, a avut ca scop încurajarea Moldovei şi a demersurilor pro-europene desfăşurate, în ciuda ameninţărilor venite din partea Rusiei.

Publicaţia americană Washington Post notează faptul că secretarul de stat al SUA, John Kerry, a ales să se bucure de câteva ore vesele în Moldova, ţara noastră fiind recunocută drept săraca naţiune est-europeană care rezistă presiunilor Rusiei.

Sursa mai precizează faptul că, în beciurile de la Cricova, unde sunt depozitate circa 1,3 milioane de sticle de vin, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov i-a spus lui Kerry că crama Cricova a fost atât de vestită în URSS, încât sovieticii au uitat s-o mai promoveze şi în Occident. „Ne plac ruşii, dar nu vrem să le lăsăm lor tot vinul moldovenesc“, i-a răspuns oficialul american.

ABC News explică motivele pentru care John Kerry vrea ca americanii să bea vinuri moldoveneşti. Potrivit postului de televiziune, secretarul de stat al SUA a făcut un tur al beciurilor de la Cricova şi a inaugurat noul brand cu care Moldova îşi va exporta vinurile. Totodată, Kerry a mai anunţat un parteneriat comercial între SUA şi Moldova, prin care vinificatorii moldoveni vor fi trimişi peste ocean, pentru a învăţa despre piaţa de vin americană. 

Reuters titrează faptul că John Kerry a reconfirmat sprijinul SUA faţă de Moldova, în demersurile pro-occidentale făcute de ţara noastră, în ciuda ameninţărilor venite de la Moscova. Agenţia de presă menţionează că oficialul e primul secretar de stat al SUA care vizitează ţara noastră în ultimele două decenii şi că, în acest turneu, vizitează şi Georgia care, la fel ca Moldova, a parafat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

New York Times precizează însă că, în timpul vizitei de ieri, John Kerry n-a anunţat niciun pachet de sprijin pentru Moldova, însă prezenţa sa la Chişinău şi posibilitatea unei viitoare asistenţe americane sunt o încurajare clară pentru politicienii moldoveni pro-europeni, în pragul alegerilor de anul viitor. 

FOTO John Kerry a închinat un pahar de vin pentru viitorul european al Republicii Moldova

Secretarul de stat american John Kerry a făcut, ieri, un popas de trei ore la Chişinău, în turneul său de patru de zile în Europa şi Orientul Mijlociu, ca să felicite Republica Moldova pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

John Kerry a primit în dar peste 500 de sticle cu vinuri roşii moldoveneşti

Premierul Iurie Leancă şi secretarul de stat al SUA John Kerry au vizitat beciurile în care sunt expuse vinurile de colecţie. John Kerry a rămas impresionat de colecţia atât de mare şi de calitatea vinurilor. Potrivit unui comunicat, oficialul american a menţionat în special vinurile roşii şi a încurajat vinificatorii moldoveni să îşi promoveze în continuare produsele pentru a cuceri noi pieţe. Totodată, John Kerry a promis că Statele Unite vor sprijini Republica Moldova.

10 lucruri pe care nu le ştiai despre John Kerry

Descoperă ce funcţii au avut părinţii lui John Kerry, cum se numea societatea secretă din care a făcut parte în studenţie, dar şi care este averea estimată de specialişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite