Întrunire în formatul „1+1” dintre reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol, dar fără niciun rezultat

0
Publicat:

Întrevederea în formatul „1+1”, care a reunit la aceeași masă reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului, a durat ore bune, dar s-a încheiat fără soluționarea problemelor abordate, între care criza energetică. 

Întrunirea în formatul 1+1 nu s-a încheiat cu rezultate. FOTO: Gov.md
Întrunirea în formatul 1+1 nu s-a încheiat cu rezultate. FOTO: Gov.md

Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că problema energetică a fost subiectul principal al reuniunii reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în prezența delegaților participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

,,Chișinăul a venit cu câteva variante privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept. Am menționat desigur că elementul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic în măsură să protejeze cetățenii, dar și întreprinderile noastre de facturi prea grele. De asemenea, un punct important îl reprezintă stabilitatea rețelelor noastre energetice”, a declarat oficialul.

Pe lângă asta, potrivit lui Serebrian, au vorbit despre importul medicamentelor în stânga Nistrului, dar și despre libera circulație a cetățenilor, inclusiv jurnaliști și reprezentanții societății civile, la trecerea prin posturile neautorizate de control ale Tiraspolului, amplasate în perimetrul zonei de securitate. 

,, Primul a fost cel al libertății circulației. Am menționat faptul că Tiraspolul nu se poate plânge în niciun caz de un tratament discriminatoriu din partea Chișinăului la acest capitol. Cetățenii din regiunea transnistreană care vin din teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu sunt forțați să treacă prin puncte de control. Am menționat că toate punctele de control instituite de Tiraspol nu sunt doar ilegale, dar încalcă toate deciziile, prevederile privind statul zonei de securitate”, a menționat Serebrian.

Negocieri fără rezultate

Chiar și așa, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dar și așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, au declarat că discuțiile nu s-au lăsat cu rezultate pozitive. 

,, Cele discutate urmează a fi analizate din mai multe aspecte. Probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare, dar trebuie să recunosc că așteptările noastre sunt moderate”, a spus Oleg Serebrian. 

,, Din păcate, nu am soluționat nicio problemă, chiar dacă am discutat detaliat despre importul medicamentelor. Soluțiile sunt simple, doar trebuie aplicate. Ne-am înțeles că vom depune eforturi, că să ne vedem până la sfârșitul anului, iar conform principiilor discutate anterior, următoarea întâlnire va avea loc la Tiraspol”, a declarat Vitalii Ignatiev.

Moderate de misiunea OSCE în Moldova

La întrunire au participat reprezentanții ambasadelor SUA, Rusiei, Ucrainei și ai Delegației Uniunii Europene, ai misiunii OSCE la Chișinău. Iar negocierile au fost moderate de șefa misiunii OSCE în Republica Moldova. 

La sfârșitul lunii trecute, o altă întâlnire în formatul „1+1” cu privire la criza energetică a avut loc la Tiraspol, la solicitarea Chișinăului. Nici atunci, întrunirea nu s-a încheiat cu rezultate. 

Moldova, fără energie din regiunea transnistreană 

Republica Moldova nu mai primește electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană. Țara folosește doar lumină din România. 

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că așa-zisele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite