Încă un milionar ucrainean a intrat în lupta pentru piaţa moldovenească de energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donbassenergo deţine circa 5% din capacităţile de generare din Ucraina FOTO reuters
Donbassenergo deţine circa 5% din capacităţile de generare din Ucraina FOTO reuters

Compania Donbassenergo, controlată de milionarul ucrainean Igor Gumeniuk, a câştigat dreptul de a exporta, de la 1 ianuarie 2014, curent electric în Republica Moldova, anunţă agenţia RBK, citând rezultatele unei licitaţii organizate de Ukrenergo.

Potrivit reprezentanţilor companiei de stat „Ukrenergo”, în cadrul unei licitaţii dreptul de a exporta cea mai mare parte a energiei electrice din Ucraina a revenit holdingului DTEK, reprezentat de două companii – „DTEK Trading” şi „DTEK Vostokenergo”. Acest holding va livra energie electrică în special în statele UE, Belarus şi doar parţial în Republica Moldova.

Al doilea furnizor de energie electrică în Republica Moldova ar putea ajunge compania Donbassenergo, care a obţinut dreptul de exporta în ţara noastră, dar mai are nevoie şi de contract cu întreprinderile de distribuţie din Republica Moldova. De notat că Donbassenergo, deţine circa 5% din capacităţile de producere a energiei electric din Ucraina a fost privatizată în acest an de o firmă controlată de omul de afaceri ucrainean Igor Gumeniuk, care cu o avere de 479 de milioane de dolari, ocupă locul 23 în topul celor mai bogaţi ucraineni alcătuit de Forbes.

Igor Gumeniuk este partener de afaceri cu miliardarul Rinat Ahmetov şi face parte din cercul celor mai apropiate persoane a preşedintelui ucrainean Victor Iankovici.

Administraţia companiei Donbassenergo şi-a argumentat dorinţa de a exporta curent electric în Republica Moldova prin faptul că pe piaţa europeană preţurile au ajuns a fi chiar mai mici decât în Ucraina şi în consecinţă livrările nu aduc profit.

"În Republica Moldova există un deficit de energie electrică, respectiv conjunctura e una mai bună“, a declarat pentru RBK Vadim Ulida, consilier al managerului general al Donbassenergo.

În prezent,ţara noastră importă curent electric din Ucraina de la compania DTEK Vostokenergo, care face parte din grupul DTEK – cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, care aparţine cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov.

De asemenea Republica Moldova cumpără curent electric de la Centrala de la Cuciurgan aflată în proprietatea gigantului rus Inter RAO EES. În prezent, preţul de achiziţie a energiei electrice este de 6,9 cenţi pentru un kilowatt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite