Hahn: UE va continua să coopereze cu Chişinăul, dar de data aceasta şi-a învăţat lecţia şi o va face condiţionând asistenţa prin reforme reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a declarat vineri, 27 octombrie, la Tallin, în cadrul unei întâlniri cu presa organizate în contextul summitului societăţii civile şi a Business Forumului Parteneriatului Estic, că UE va continua să coopereze cu Chişinăul, dar de data aceasta şi-a învăţat lecţia şi o va face condiţionând asistenţa prin reforme reale şi în interesul cetăţenilor.

„Ne-am învăţat lecţia. Pe viitor vom face aşa ca oamenii să simtă de ce facem anumite lucruri. Percepţia nu ar trebui să mai fie niciodată că susţinem guverne. Noi susţinem cetăţenii şi încercăm să-i ajutăm, investind în infrastructură, în interconexiuni energetice pentru a reduce dependenţa energetică şi politică şi a reduce preţurile, în construcţia de drumuri, dar şi îmbunătăţind sistemului judiciar”, a menţionat Johhanes Hahn, scrie Europa Liberă.

Comisarul european a precizat că UE va continua ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova, dar cu condiţionalităţi stricte şi după ce va vedea cum va arăta tot setul de legi referitoare la trecerea la sistemul electoral mixt.

„Pentru că sunt recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu au fost tocmai respectate de Guvern şi de partidul de guvernare, aceştia au adoptat legea şi acum sunt în proces de adoptare a legislaţiei secundare. Şi, după ce vom avea o evaluare completă, vom adopta o decizie. Dar ce este sigur este că aceasta nu trebuie să fie una care să defavorizeze interesul cetăţenilor”, a specificat Johannes Hahn.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite