Gazprom pretinde o nouă datorie de circa jumătate de miliard de dolari de la compania Moldovagaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus al gazelor a depus în luna februarie 2013 la Arbitrajul Comercial Internaţional de la Moscova o nouă cerere privind încasarea unei datorii de la Moldovagaz în favoarea Gazprom. De această dată, e vorba de circa 486 milioane de dolari pentru gazul livrat în anul 2010, potrivit raportului pentru trimestrul I al companiei ruse.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă nu a decis când va examina cererea depusă de Gazprom.

Noua pretenţie este a opta din ultimii cinci ani şi aduce valoarea datoriilor ce ar urma a fi încasate de la Moldovagaz la circa 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă mai puţin de 5%, sunt restanţe ale Chişinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În anul 2010, Tiraspolul a acumulat restanţe - 523 de milioane de dolari, în anul 2011 – alte 702 milioane, iar pentru anul trecut cifra a urcat la circa 840 de milioane de dolari. În consecinţă, datoriile totale pentru gaze ale regiunii au depăşit deja patru miliarde de dolari.

Ion Muntean, expert în securitate energetică la IDIS Viitorul, susţinea anterior că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. „Apelarea periodică la instanţa de arbitraj o văd ca pe o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil şi fiscal create de aceste restanţe“, susţine expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite