FOTO După liderul de la Tiraspol, şi guvernatorul Găgăuziei a plecat la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a postat pe Facebok şi Twitter o poză de la întrevederea cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Oficialul rus nu oferă detalii despre întrevederea care a avut loc ieri. Nici pe site-ul Executivului de la Comrat gagauzia.md nu se regăseşte nicio informaţie despre vizita guvernatorului la Moscova.

La începutul lunii, Formuzal a anunţat că va iniţia un referendum în Găgăuzia pentru a afla dacă localnicii îşi doresc ca Moldova să facă parte din Uniunea Europeană sau din cea euroasiatică. Premierul Iurie Leancă i-a sugerat să recitească Constituţia şi a amintit că stabilirea politicii externe ţine doar de competenţa Chişinăului. Şi juriştii au explicat că autonomia găgăuză poate organiza un plebiscit doar pe teme de administraţie locală.

Totodată, Adunarea Populară de la Comrat - legislativul local, a interzis pe teritoriul Găgăuziei utilizarea noţiunilor „limba română“ şi „istoria românilor“, pe motiv că acestea contravin Constituţiei Republicii Moldova, care spune că limba de stat este „moldoveneasca“. 

Politicieni şi analişti de la Chişinău sugerează că situaţia este destabilizată în ajunul summitului de la Vilnius, din noiembrie, când Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE şi cel de Liber Schimb, Găgăuzia şi Transnistria fiind utilizate drept unelte de Rusia. În context, în timpul ultimei sale vizite la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat că Moldova ar putea „pierde vagoane în drumul său către UE“  . 

Pe 12 octombrie, şi liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a fost la Moscova şi s-a întâlnit cu Dmitri Rogozin. El s-a plâns că noul statul al Moldovei va provoca pierderi economice considerabile republicii autoproclamate. „Transnistria se pregăteşte să dea o replică dură Chişinăului, în cazul asocierii Moldovei la UE“, a scris pe reţelele sociale Rogozin, după întrevedere. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite