Formuzal vrea să pună stăpânire pe televiziunea găgăuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, consideră că televiziunea regională găgăuză este „politizată în exces” şi dirijată de Partidul Democrat (PDM), transmite Infotag.

La şedinţa de azi a executivului autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal a cerut să îi fie prezentat un raport detaliat privind situaţia numirii în funcţie a directorului postului public de radio şi televiziune din Găgăuzia. Săptămâna trecută, instanţa de judecată a suspendat decizia Consiliului Observator, suspendându-l din funcţie pe directorul ales.

„Eu observ următoarea situaţie: noi avem o televiziune pentru care plăteşte contribuabilul. Dar nu avem o televiziune găgăuză, ci avem televiziunea PDM-ului, unde se spune „slavă lui Dudoglo” (primarul de Comrat, membru al PDM) şi „slavă Partidului Democrat”. Noi însă avem nevoie să se spună „slavă poporului găgăuz”, culturii, obiceiurilor, tradiţiilor, vieţii cotidiene ale acestuia, să fie scoase la iveală problemele care există în societatea noastră, să consolideze societatea. Noi vedem tot timpul o televiziune politică. Haideţi să terminăm cu aceasta. Televiziunea nu trebuie să fie o unealtă politică”, a afirmat Mihail Formuzal.

Conform indicaţiei sale, săptămâna aceasta şeful Direcţiei Culturale Piotr Zlatov se va întâlni cu deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, pentru a discuta în privinţa elaborării proiectului de lege respectiv. „Dacă este necesară abrogarea legii vechi, voi lansa o iniţiativă la Adunarea Populară. Dar această dezordine trebuie curmată”, a reiterat Formuzal. În viziunea sa, locuitorii ţării sunt „violaţi” prin intermediul organelor de drept, şi orice decizii de care au nevoie sunt emise în dependenţă de interesele de partid ale PDM-ului”.

„Noi trebuie să avem o televiziune găgăuză, acolo trebuie să existe limba găgăuză, nu „sora îşi laudă fratele”. (postul de televiziune din Găgăuzia este condus de sora lui Dudoglo – Ana Harlamenco). Consiliul Observator alege directorul, iar instanţa de judecată suspendă această decizie şi o suspendă până se vor încheia alegerile. Mă mir de ce deputaţii tac, de ce nu se întâlnesc cu conducerea Misiunii OSCE, a Consiliului Europei? Unde sunt organizaţiile de apărare a drepturilor omului? Unde este Centrul de Jurnalism Independent? Unde sunt jurnaliştii care strigă despre libertatea de exprimare? Aceasta este o imixtiune directă de partid”, s-a indignat Formuzal, liderul Partidului Regiunilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite