Fondatorul Savilux Impex, care a pretins în instanţă o datorie de peste 3 milioane de euro de la un acţionar al Moldova Agroindbank refuză să vorbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul ucrainean Vadym Sapozhnik, fondator şi director al firmei Savilux Impex din Chişinău, care ar fi pretins în instanţă o datorie de peste trei milioane de euro de la compania olandeză CG Venture, a refuzat să vorbească despre acest caz.

„Sunt în peste hotare şi nu vă pot spune nimic. Voi comenta situaţia creată după ce mă voi întoarce în Republica Moldova“, ne-a tăiat-o scurt omul de afaceri din Ucraina şi a închis telefonul. Ulterior acesta nu a mai răspuns apelurilor. L-am sunat să aflăm ce ne poate spune despre implicarea sa şi a firmei pe care a fondat-o la finele lunii decembrie 2012, în preluarea fraudulosă a unui pachet de 4,99% din acţiunile Moldova Agroindbank, de la firma CG Venture BV din Olanda.

La finele lunii aprilie, proprietarii companiei CG Venture BV, succesoarea de drept a firmei Venture Holding, au aflat spre surprinderea lor că nu mai sunt acţionari la Moldova Agroindbank. Potrivit lui Victor Burac, reprezentantul legal al companiei în Moldova, operaţiunea prin care aceştia au fost deposedaţi de acţiuni a durat 20 de zile.

Ordonanţă emisă în grabă

„La începutul lui aprilie, un judecător din Chişinău a emis la cererea unei companii moldoveneşti (Savilux Impex n.r.) o ordonanţă privind încasarea de la Venture BV a unei pretinse datorii de peste trei milioane de euro. Deşi legislaţia permite adoptarea unei decizii în decurs de cinci zile, judecătorul a reuşit să examineze şi să emită ordonanţa în mai puţin de o zi“, a declarat avocatul, refuzând să dea nume de firme şi judecători.

Pe 15 aprilie ordonanţa a fost transmisă spre executare, iar pe 23 aprilie pachetul de 4,99% de acţiuni de la Moldova Agroindbank a ajuns la registratorul „Registru-Corect“. „A doua zi, acţiunile au fost cumpărate de două companii (Dilnoro Group SIA din Letonia şi Ostryn Business Limited din Marea Britanie), conturile cărora fuseseră blocate cu o lună înainte de tranzacţie, în bază unei hotărâri a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, la cererea băncii“, a relatat reprezentantul legal.

„Raiderii au acoperire politică“

„Cel mai curios este că decizia judecătorească prin care au fost acaparate acţiunile clientului meu a fost adoptată în jumătate de zi, în baza unor copii xerox la contractele de pretinse datorii. Am sesizat toate autorităţile competente ale Republicii Moldova. Am primit doar un răspuns formal de la Procuratura Anticorupţie, prin care s-a refuzat intentarea unei urmăriri penale“, a precizat Victor Burac.

Avocatul a mai spus că firma olandeză riscă să rămână şi fără dividendele pe anul trecut, care constituie circa 500.000 de euro. În opinia lui, raiderii au acoperire politică.

Consecinţe periculoase pentru bancă

„Ilegalităţile prin care a fost preluat pachetul nostru de acţiuni ar putea genera consecinţe periculoase pentru Agroindbank şi pentru Republica Moldova, în ansamblu. Facem apel către autorităţile moldoveneşti să ia toate măsurile legale, astfel încât să se asigure că pachetul nostru de acţiuni va fi returnat“, a subliniat Jordan Erzen, preşedintele CG Venture BV.

Analistul economic Victor Ciobanu consideră că atacurile de tip raider din sistemul bancar vor continua „atâta timp cât justiţia moldovenească va adopta decizii în baza copiilor xerox, iar magistraţii se vor alege pentru asemenea hotărâri doar cu mustrări“. „În aceste condiţii, oricine se poate pomeni într-o situaţie similară cu cea a Moldova Agroindbank“, constată expertul.

Guvernatorul BNM nu vede nici-un atac raider

”Avem de a face nu cu o deturnare frauduloasă, dar cu o tranzacţie de vânzare-cumpărare”, aşa a comentat pentru Infotag guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu, schimbarea de acţionari la MAIB.

Guvernatorul a confirmat că grupul de acţionari, care în primăvara acestui an au cumpărat acţiunile băncii, deţine împreună 30% din acţiuni, deşi acţionarii din Slovenia care au vândut pachetul de acţiuni deţineau doar 26,7%.

Drăguţanu susţine că fiecare din companiile străine a cumpărat un pachet de acţiuni care nu depăşeşte 5% din capitalul social al MAIB, fapt care potrivit legislaţiei moldoveneşti nu necesita permisiunea prealabilă a regulatorului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite