Filip, către profesorii ieşiţi la protest: Cu şantaj nu obţineţi nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi manifestă deschiderea şi încearcă să răspundă revendicărilor sindicatelor din educaţie privind majorările salariale. Un rezultat intermediar convenit este ridicarea cu 10% a salariilor pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei şi pentru personalul auxiliar, a declarat premierul Pavel Filip ca răspuns la protestul profesorilor din 5 aprilie, din Chişinău.

„Pentru momentul de faţă aceasta este capacitatea financiară a Republicii Moldova. Nu ştiu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne preîntâmpina. Noi în continuare suntem deschişi şi chemăm protestatarii la dialog”, a menţionat şeful executivului, citat de IPN.

Pavel Filip subliniază că o preocupare a Guvernului este de a creşte treptat salariile tuturor categoriilor de bugetari. Dar a cerut echilibru în formularea unor revendicări. 

„Vreau să spun liderilor sindicalişti că sunt gata să schimb salariul de premier pe salariul unui lider sindical. Toţi merită salarii decente, şi cei din domeniul medicinii, şi cei din domeniul culturii, şi cei din asistenţa socială. Tot ce face Guvernul este orientat spre a oferi bunăstare cetăţenilor”, a premierul

Pavel Filip a îndemnat liderii sindicali din educaţie să devină mai flexibili şi să contribuie prin dialog la identificarea resurselor financiare care ar putea  fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor. „Cu şantaj nu se va obţine nimic”, i-a prevenit primul-ministru.

Profesori din toată ţara au participat miercuri, 5 aprilie, la un protest de amploare la Chişinău, la care au cerut lefuri mai mari. Potrivit liderilor sindicali, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat circa 10 mii de cadre didactice. Acestea s-au declarat dispuse să blocheze procesul de studii, chiar în preajma examenelor de sfârşit de an, dacă Guvernul nu va accepta să le majoreze salariile cu cel puţin 30%. La protestele anterioare, sindicatele revendicau o creştere salarială de cel puţin 50% pentru angajaţii din sistem. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite