Exportatorii din Transnistria s-au plâns lui Şevciuk de Uniunea Vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii economici din Transnistria sunt nemulţumiţi de comerţul cu Uniunea Vamală FOTO: Adevărul
Agenţii economici din Transnistria sunt nemulţumiţi de comerţul cu Uniunea Vamală FOTO: Adevărul

Agenţii economici din regiunea transnistreană au discutat cu Evgheni Şevciuk despre problemele întâmpinate în comercializarea produselor pe pieţele Uniunii Vamale şi despre avantajele Uniunii Europene.

Exportatorii au avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuck, pentru a discuta despre dificultăţile întâmpinate la livrarea produselor şi mărfurilor pe pieţele externe. Astfel, directorul fabricii de încălţăminte, Boris Kiciuk, a declarat că piaţa Uniunii Vamale a devenit una dezavantajoasă pentru export. „Este dificil să susţii vectorul politic în condiţiile în care rubla s-a devalorizat puternic, iar producţia din Transnistria a devenit necompetitivă. Comerţul cu partenerii din Uniunea Vamală s-a redus de două ori”, i-a comunicat Boris Kiciuk şefului administraţiei autoproclamate de la Tiraspol.

La rândul său, directorul „Softşuz”, Iuri Ceban, i-a spus că o mare parte din agenţii economici s-au reorientat de pe pieţele estice spre cele ale statelor Uniunii Europene, care sunt mai avantajoase pentru exportatorii din Transnistria, deoarece comerţul cu aceste ţări presupune mai puţine cheltuieli. „Înregistrăm pierderi colosale şi este imposibil să activăm pe piaţa internă având în vedere volumele pe care le producem. Situaţia financiară a întreprinderilor este una foarte proastă şi avem nevoie de investiţii”, a afirmat Ceban.

Conducătorii întreprinderilor au mai spus că este foarte importantă păstrarea pieţelor de desfacere în condiţiile de criză din regiune. La rândul său, Evgheni Şevciuk i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să depună eforturi pentru menţinerea activităţii de producere la fabrici şi uzine şi a anunţat că îi va informa despre deciziile luate în vederea facilitării activităţii.

Menţionăm că Acordul de Liber Schimb cu UE a fost extins, începând cu 1 ianuarie 2016, în regiunea transnistreană, care a beneficiat până la această dată de un regim preferenţial de comerţ cu ţările europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite