Expertul Vladislav Kulminski: Cu incidentul din Strâmtoarea Kerci, Rusia a vrut să arate cine este stăpân în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rt.com
FOTO rt.com

Rusia a vrut să arate cine este stăpân în casă, adică cine controlează Strâmtoarea Kerci. Astfel comentează directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, conflictul dintre grănicerii maritimi ruşi şi militari ucraineni, care a avut loc duminică în Strâmtoarea Kerci, transmite IPN, cu referire la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

În opinia lui, în această situaţie ar exista două scenarii: geopolitic şi electoral. Rusia şi-a stabilit sfera intereselor geopolitice din care face parte Moldova, Ucraina, dovadă fiind războiul în Georgia, evenimentele din Donbas. Prin atacul asupra navelor ucrainene, Rusia a dat clar de înţeles că nu va admite Vestul în această sferă de influenţă, aşa cum o consideră ea.

Potrivit lui, pentru Rusia acesta a fost un moment extrem de important pentru a arăta lumii că deţine controlul asupra Strâmtorii Kerci.

Vlad Kulminski susţine că în Ucraina urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale şi pentru actualul preşedinte ucrainean, Piotr Poroşenko, situaţia electorală este extrem de neconvenabilă. Astfel, situaţia ar putea fi folosită de acesta pentru a aduna puncte electorale.

Duminică, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruşi şi militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislaţia maritimă. Aceştia au folosit armele, rănind trei militari, şi au reţinut trei nave ucrainene. La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o

provocare. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marţială. Legislativul ucrainean a aprobat decretul şefului statului, instituind legea marţială în regiunile care au hotar cu Federaţia Rusă şi cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa tensiunilor din Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite