Expert-Grup recomandă canalizarea lichidităţilor din sectorul bancar în cel real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Potrivit celor mai recente date disponibile, în februarie 2017, faţă de februarie 2016, stocul creditelor a scăzut cu peste 3 miliarde de lei, iar cel al creditelor neperformante a crescut cu circa două miliarde.

Totodată, pentru că s-a acumulat un volum mare de lichidităţi, de circa şapte miliarde de lei în sectorul bancar, experţii Centrului Analitic Expert-Grup consideră esenţială canalizarea acestor resurse în sectorul real, pentru a stimula creşterea economică durabilă şi non-inflaţionistă, transmite IPN.

Pentru stimularea finanţării investiţiilor pe termen lung, experţii recomandă emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) pe termen lung, sporirea accesului investitorilor privaţi la piaţa VMS, eliminarea politicilor de discriminare a pieţei de capital, crearea infrastructurii eficiente pentru intermedierea financiară pe piaţa nebancară. La momentul de faţă, scadenţa medie ponderată a VMS aflate în circulaţie este de puţin peste şase luni, iar a creditelor noi acordate în 2016 de 29 de luni, ambii indicatori fiind mult sub media regională.

Economistul Eugen Ghileţchi consideră că succesul acestor politici depinde de calitatea colaborării între instituţiile statului, dar şi de capacitatea de a asigura un cadru macroeconomic stabil şi previzibil. Orice încercare izolată a autorităţilor de a aborda una dintre probleme, precum scadenţa scurtă a obligaţiunilor de stat sau lipsa fondurilor private de pensii, fără un set de acţiuni clar multidirecţional, se va solda cu eşec. Totodată, pentru prevenirea eventualelor practici frauduloase sau excesiv de riscante, experţii recomandă fortificarea mecanismului de sancţionare a băncilor comerciale.

Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupuşor, consideră că subiectul extinderii accesului la finanţe pe termen lung trebuie să devină o preocupare prioritară pentru Guvern, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, dar şi Banca Naţională a Moldovei, chiar dacă ultima urmăreşte strategia de ţintire a inflaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite