Eugen Sturza va depune astăzi jurământul pentru funcţia de ministru al Apărării în faţa lui Andrian Candu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ppe.md
FOTO ppe.md

Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, va depune marţi, 24 octombrie, jurământul de învestire în funcţie, anunţă Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului. Decretul urmează să fie semnat de şeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, transmite IPN.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.30, la Reşedinţa de Stat, str. N. Iorga nr. 23.

Candidatura lui Eugen Sturza a fost propusă preşedintelui ţării pe 12 septembrie, de către prim-ministru, fiind respinsă de şeful statului. Premierul a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă. Ca urmare, Executivul s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a clarifica acţiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care preşedintele refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru.

În decizia pronunţată pe 17 octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea acestuia. 

Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale. În consecinţa acestei decizii, CC a fost sesizată în privinţa instituirii interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, doar pentru a emite decretul de numire a ministrului Apărării. 

De precizat că Igor Dodon nu a fost suspendat din funcţie, a fostg suspendată temporar atribuţia sa prin care avea dreptul de a numi miniştrii în funcţii, aceasta fiind oferită preşedintelui Parlamentului.

Curtea a decis că în aşa fel se va pune capăt conflictului format în jurul numirii în funcţii a miniştrilor.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite