EDITORIAL Cu sau fără „sfârșitul lumii“ de la NIT?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului este una logică și pare a fi perfect legală. În doi ani, NIT a fost avertizat și sancţionat de zece ori pe aceleași articole - nerespectarea pluralismului de opinii și promovarea limbajului jurnalistic agresiv.

De aproape o săptămână, jurnaliștii, bloggerii, liderii de opinie și toţi cei care se interesează mai mult sau mai puţin de politică dezbat aprins dacă trebuia sau nu să-i fie retrasă licenţa de emisie postului de televiziune NIT, portavocea comuniștilor și a șovinilor ruși din Moldova.

S-au adus tot felul de argumente, iar mulţi dintre cei implicaţi în dezbatere discută pe un ton aprins, așa cum ne-au obișnuit în toţi acești ani jurnaliștii angajaţi politic de la Noile Idei Televizate. Dacă urmăreai acest canal TV, aveai senzaţia că mâine e sfârșitul lumii. Reportajele tendenţioase - cu salvatori roșii, slogane instigatoare, coloana sonoră stridentă - îndemnau la răscoală, ură și la nesupunere faţă de „uzurpatorii" care sunt la putere.

Instituţia avea două teme conspirative pe care le repeta obsesiv: iminenta unire cu România și implicarea prea evidentă a americanilor și europenilor în politica internă. Un alt serial era dedicat coaliţiei de guvernare, care „a adus sărăcia și haosul" peste meleagulile noastre. Toate erau garnisite de voci doar ale unei părţi a „poporului moldovenesc".

Iată o monstră de „libertatea presei" marca NIT. „Președintele nou ales Nicolae Timofti nu recunoaște «limba moldovenească». După ce a demonstrat că nu știe imnul și a admis că în viitor Moldova ar putea fi absorbită de România, șeful statului nu recunoaște acest popor. (...) Punctul de vedere al lui Timofti este analog celui al diplomaţiei românești, care nu recunoaște limba în care vorbește «poporul moldovenesc»". Într-un cuvânt, „umilirea poporului moldovenesc".

Mulţi ani NIT a fost un post marginal, iar spre finalul mandatului comuniștii i-au acordat mai multe frecvenţe de emisie, ajungând să aibă acoperire aproape naţională. Până săptămâna trecută acest canal era printre puţinele care puteau fi recepţionate în satele moldovenești. Iată de ce și dezbaterea pe marginea retragerii licenţei este atât de aprinsă.

Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului este una logică și pare a fi perfect legală. În doi ani, NIT a fost avertizat și sancţionat de zece ori pe aceleași articole - nerespectarea pluralismului de opinii și promovarea limbajului jurnalistic agresiv. Ultima dată s-a întâmplat în campania electorală din vara anului trecut, când i-a fost retrasă licenţa pentru cinci zile. Următoarea sancţiune prevăzută în Codul audiovizualului, adoptat de guvernarea PCRM-PPCD, este cea aplicată de CCA la 5 aprilie. Deci, comuniștii n-ar trebui să se supere foarte tare, retragerea licenţei este opera lor juridică.

Nu vreau să mă solidarizez cu Vera Terientiev, Constantin Starâș sau Adela Răileanu, care nu fac presă, ci propagandă, cred însă că decizia CCA a fost prea radicală. Știu că angajaţii de la NIT nu mai pot fi schimbaţi, cu toate acestea, retragerea licenţei putea fi „mai blândă", de exemplu pe o lună-două. Totuși, trăim într-un stat democratic, iar libertatea de exprimare este garantată de Constituţie. Plus că, într-un fel, din această situaţie au de câștigat doar acești ziși jurnaliști, care se victimizează.

Și încă un detaliu: pe durata fostei guvernări comuniste nu a fost închis astfel nicio instituţie media.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite