Doi indivizi din Chişinău s-au îmbogăţit spărgând conturi de email şi „Odnoklasniki”. Aceştia riscă până la 9 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Doi indivizi din Chişinău, un tânăr de 19 ani şi un bărbat de 49 de ani, sunt cercetaţi penali pentru comiterea infracţiunilor informatice de accesare neautorizată a cutiilor poştale electronice, a conturilor din reţelele de socializare, precum şi a aplicaţiilor de mesagerie în schimbul mijloacelor financiare.

Activitatea ilicită a acestora fost documentată de oamenii legii pentru o perioadă de aproape un an. Cei doi acţionau prin atacuri informatice de tip „phishing”, adică întâi transmiteau o adresă electronică în cutia poştală sau pe contul reţelei de socializare a victimei. După accesarea de către victime a adresei primite, bănuiţii le aflau datele de intrare în cont, secretele comerciale, datele bancare, precum şi intrau în posesia imaginilor personale şi intime ale victimelor.

Oamenii legii au constatat că bănuiţii ofereau serviciile ilegale din anul 2016 şi până în prezent, prin intermediul forumurilor închise, precum şi website-urilor specializate în primirea comenzilor de acest gen.

Astfel, pentru spargerea cutiei poştale „Gmail”, bănuiţii încasau circa 50 mii ruble ruseşti, echivalentul a 13.700 lei, iar pentru spargerea reţelei de socializare „Odnoklsniki” –  aproximativ 3.000 de lei. Banii erau achitaţi de comanditari prin intermediul sistemelor de plăţi online. 

Venitul ilegal obţinut de suspecţi, în perioada de patru ani, se estimează la circa 5.000.000 de lei.

În rezultatul percheziţiilor, la domiciliile bănuiţilor au fost depistate şi confiscate calculatoare, telefoane mobile şi dispozitive de stocare a informaţiei.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru comiterea infracţiunii de „acces ilegal la informaţia computerizată” şi „fraudă informatică” în proporţii deosebit de mari. Cauza a fost iniţiată urmare a unei plângeri depuse de un administrator al unei companii din Rusia, care ar fi devenit victima unui atac din partea acestora.

Dacă vinovăţia bănuiţilor va fi dovedită în instanţa de judecată, aceştia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 9 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite