Doctorii atenţionează: Virusul Zika ia amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică atenţionează cetăţenii Republicii Moldova să fie precauţi la călătoriile în regiune tropicale. Din cauza faptului că, în lume, tot mai frecvent sunt semnalate cazuri de infecţie cu virusul Zika. Deja peste 50 de ţări au înregistrat cazuri similare.

Ţânţarii sunt cei care transmit boala, prin intermediul unui virus. Acest tip de ţânţari se întâlnesc în mare măsură în ţările tropicale, însă virusul se răspândeşte cu ajutorul persoanelor care călătoresc în aceste ţări. 

În România, a fost înregistrat un caz de îmbolnăvire cu virusul Zika.

Principalele simptome sunt erupţii care apar frecvent pe faţă, apoi pe tot corpul, febră moderată, dureri în muşchi, articulaţii, cefalee, conjunctivită. Majoritatea cazurilor de boală evoluează asimptomatic.

În cele mai multe cazuri, la adulţi simptomele infecţiei cu Zika sunt uşoare, dar virusul poate provoca sindromul Guillain-Barre, o boală inflamatorie autoimună a sistemului nervos periferic, care poate provoca o paralizie temporară.

Este dovedită posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului, de la mamă la făt, cu urmări periculoase – dezvoltarea la acesta a microcefaliei, anomalie gravă în dezvoltarea creierului la copii, care poate duce la deces. La fel, transmiterea virusului are loc pe cale sexuală. De când a fost descoperită epidemia s-au înregistrat 24 de cazuri de transmitere sexuală a acestei boli. 

Până la momentul de faţă nu există un tratament specific pus la punct sau vreun vaccin împotriva infecţiei cu virusul Zika. 

Din acest motiv, cetăţenii care călătoresc în ţările cu risc trebuie să folosească măsuri de protecţie personală bazate pe prevenirea înţepăturii de ţânţari, atât în încăperi, cat şi în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, atunci cînd este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector. Se recomandă de asemenea purtarea de pantaloni lungi şi bluze, cămăşi cu mânecă lungă, folosirea substanţelor repelente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite