Dmitri Rogozin îl îndeamnă pe Iurie Leancă „să respecte Rusia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă şi Dmitri Rogozin
Iurie Leancă şi Dmitri Rogozin

Premierul moldovean Iurie Leancă ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, după ce şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat că unele declaraţii ale acestuia la adresa Republicii Moldova sunt „ofensatoare şi neconstructive“.

 „Vreau să-i aduc la cunoştinţă domnului Leancă că nu sunt nici fan al neutralităţii Republicii Moldova, nici al Moldovei, în general. Am patria mea şi o iubesc. Respect poporul moldovenesc, însă pentru autorităţile de la Chişinău am întrebări. În ceea ce-l priveşte pe domnul Leancă, dumnealui, ca politician tânăr şi începător, ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia şi pentru reprezentanţii oficiali ai Federaţiei Ruse. Măcar şi din raţionamente pragmatice“, afirmă Dimitri Rogozin.

Reacţia oficialului rus intervine după ce premierul Republicii Moldova a criticat, într-un interviu pentru BBC, declaraţiile făcute de Dmitri Rogozin pe conturile de Facebook sau Twitter, afirmând că unele sunt „ofensatoare şi neconstructive“.

Întrebat despre afirmaţiile vicepremierului rus, care a declarat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova „îşi schimbă fundamental statutul de neutralitate, iar pentru Moscova acest lucru este inacceptabil“, Iurie Leancă a răspuns: „Faptul că vom deveni membri ai UE (şi încă avem mult până la acel moment) nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm statutul de neutralitate. Nu are nimic în comun“.

„Trebuie doar să o demonstrăm, şi aici Rusia ar putea şi ar trebui să ne ajute, că neutralitatea nu este o garanţie, dar este o necesitate care ar putea aduce stabilitate, predictibilitate şi securitate ţării noastre“, a afirmat şeful Guvernului de la Chişinău. Dacă Rogozin este „un mare fan al neutralităţii Republicii Moldova, ar trebui să ne ajute să scăpăm de Armata a XIV-a din Transnistria“, a subliniat el.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este aşteptat, joi, la Chişinău, pentru discuţii cu ministrul Economiei, Andrian Candu, în contextul embargoului impus de Rusia asupra importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite