Despre ce au discutat Maia Sandu şi Andrei Năstase la întrevederea cu Johannes Hahn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au avut o întrevedere luni, 3 iunie, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.

Maia Sandu a declarat, pentru JurnalTV, că a discutat cu oficialul european despre situaţia politică din Republica Moldova, despre propunerile pe care le-a înaintat Blocul ACUM privind deblocarea situaţiei politice de la Chişinău „mai ales, ca să începem procesul de eliberare a statului din captivitate”. 

„Domnul Hahn a luat act de această informaţie, ne-a vorbit despre aşteptările pe care le are UE faţă de un eventual guvern - construirea unui stat de drept, necesitatea de a investiga furtul miliardului pe bune, de a elibera justiţia, de a construi o economie de piaţă în interesul tuturor cetăţenilor. Toate lucrurile pe care PD, în special, cei care au deţinut puterea până acum, au refuzat să le facă, dimpotrivă - au încălcat toate aceste solicitări ale UE”, a spus Maia Sandu.

Potrivit lui Andrei Năstase, Johannes Hahn a menţionat că „UE rămâne în continuare pe aceeaşi dimensiune, îşi doreşte ca în Moldova să fie edificată o guvernare care ar avea aceleaşi principii şi valori europene - stat de drept, democraţie, bunăstare pentru oameni”. 

„Am fost cât se poate de expliciţi în ce priveşte pachetul nostru de deoligarhizare a statului, de punere a ţării pe făgaşul normalităţii. S-au exprimat părţile şi referitor la eventualitatea în care acest lucru nu se va produce - o guvernare angajată pe valori şi principii europene - şi atunci am evaluat cu toţii riscurile de a fi afectat şi Acordul de Asociere, şi toate libertăţile pe care ni le oferă acest Acord”, a subliniat Năstase.

Amintim că Johannes Hahn a venit într-o vizită de lucru în Republica Moldova pentru a avea întrevederi cu liderii partidelor parlamentare, în contextul situaţiei politice de la Chişinău, care riscă să ducă spre alegeri anticipate dacă în această săptămână nu va fi formată o alianţă de guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite