DESCOPERIRE Averea şi banul public în Republica Moldova sunt gestionate prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de milioane de de lei, care puteau fi utilizaţi pentru proiecte sociale, crearea noilor locuri de muncă sau în dezvoltarea infrastructurii drumurilor, nu sunt asimilate de instituţiile de stat, a declarat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Pe parcursul anului 2010 nu au fost asimilați mai bine de 1,2 miliarde de lei, bani care s-au întors înapoi în visteria statului, deși puteau fi utilizați în diferite domenii pentru ca mai apoi să se întoarcă înzecit în buget, sub formă de impozite, a menționat Serafim Urecheanu în cadrul emisiunii.
De altfel, aceeaşi situaţie se atesta şi în anii precedenţi, dar şi în anul 2011.

Președintele Curții de Conturi a subliniat că la capitolul gestionării banului public stăm destul de prost. Cel mai des au loc încălcări sistemice, care se repetă, îndeosebi la utilizarea mijloacelor publice, a fondului de rezervă și în domeniul salarizării.

Două treimi din averea statului nu are stăpân

Totodată, şeful principalei autorităţi de control a precizat că nici după 20 de ani de independenţă cea mai mare parte a averii publice nu are un stăpân legal.
„Aproximativ 65-70% din patrimoniul naţional al republicii nu este luat la evidenţă şi nu are stăpân. Cu mare regret, după 20 de ani de independenţă, trebuie să constatăm acest fenomen", a menţionat preşedintele Curţii de Conturi .
Serafim Urechean a atenţionat că instituţia pe care o conduce este neputincioasă în rezolvarea acestei situaţii, rolul decisiv revenindu-le organelor de drept. „Misiunea Curţii de Conturi este de a constata şi înregistra abaterile în acest domeniu, însă rolul decisiv le revine organelor abilitate cu dreptul de investigaţie", a mai spus Serafim Urechean.

În context, oficialul a precizat că în anul 2009 Curtea de Conturi a transmis organelor de drept 15 dosare privind încălcările în gestionarea banilor şi bunurilor publice, iar în 2010 au fost transmise 17 astfel de dosare.

Chişinău: Serafim Urechean este noul preşedinte al Curţii de Conturi

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite