Coronavirus în Moldova: Persoanele care vor ascunde de autorităţi faptul că vin din zone cu risc sporit de infectare vor răspunde în faţa legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sofia Sandurskaya
FOTO simbol Sofia Sandurskaya

Persoanele care vor ascunde de autorităţi faptul că vin din zone cu risc sporit de infectare cu coronavirus sau vor oferi date false despre starea lor de sănătate la intrarea în Republica Moldova vor răspunde în faţa legii, inclusiv penal, a declarat preşedintele Igor Dodon luni, 9 martie, după întrevederea cu premierul Ion Chicu, şi şefa Legislativului, Zinaida Greceanîi.

În acest sens, Igor Dodon a precizat că, miercuri, Guvernul va adopta o hotărâre care să prevadă sancţiuni pentru persoanele care vor oferi date eronate pentru a evita controlul autorităţilor şi a nu fi plasate în carantină.

Decizia vine după ce o femeie infectată cu coronavirus a ascuns de autorităţile de la Chişinău, dar şi cele italiene, că are febră şi prezintă simptome asemănătoare celor de infectare cu coronavirus.

„Dacă cei care se întorc din Italia sau alte ţări nu se prezintă la medic, nu respectă solicitările autorităţilor în ceea ce ţine de răspândirea virusului, atunci cum poate fi numit acest lucru? Fac apel la maximă responsabilitate şi sinceritate din partea fiecărei persoane care vine din zonele afectate sau are simptome asociate virusului. Sunaţi de urgenţă medicul, nu puneţi în pericol vieţile apropiaţilor voştri şi numeroaselor persoane cu care interacţionaţi”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a subliniat că „situaţia extraordinară necesită măsuri extraordinare”.

„Avertizez toate persoanele care prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate pun în pericol sănătatea şi viaţa altor cetăţeni şi veţi răspunde conform legii. Astfel, am solicitat Guvernului şi cel mai probabil miercuri va fi deja proiectul în şedinţă de Guvern, prin care să fie introduse modificări în legislaţie ca persoanele care completează eronat informaţiile solicitate, care premeditat vor duce apariţia focarelor sau a răspândirea coronavirusului în Moldova, aceste persoane trebuie să fie amendate sau atrase la răspundere penală”, a adăugat Dodon.

Amintim că sâmbătă, 7 martie, a fost confirmat primul caz de infectare prin Coronavirus de tip nou în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, revenită din Italia. Pacienta a fost internată la Spitalul Clinic Republican, unde primeşte tratamentul corespunzător. Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 şi hipertensiune. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite