Consiliul UE a adoptat măsuri de asistenţă pentru Moldova în valoare de 7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova Uniunea Europeana

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi, 2 decembrie, un set de decizii, care stabilesc patru măsuri de asistenţă în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP), în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei şi Republicii Mali, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Delegaţiei UE în Republica Moldova, aceste măsuri urmăresc să consolideze capacităţile ţărilor-beneficiare în chestiuni militare şi de apărare, cu scopul de a promova rezilienţa internă.

Pentru Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, UE urmăreşte să sporească capacitatea şi interoperabilitatea forţelor armate locale, pentru a contribui la misiunile şi operaţiunile militare ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate de către ţările implicate.

Toată asistenţa va fi condiţionată de respectarea legislaţiei internaţionale relevante, în special, a drepturilor internaţionale ale omului şi a dreptului internaţional umanitar, precum şi a instrumentelor juridice relevante şi a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele şi politicile internaţionale şi ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forţele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forţei letale.

În particular, asistenţa va contribui la consolidarea capacităţilor Serviciului Medical Militar şi a Batalionului de Inginerie al Forţelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacităţii acestora de a furniza serviciile respective civililor în situaţii de criză sau de urgenţă. De asemenea, UE va finanţa furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar şi de echipamente de eliminare a muniţiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie. Asistenţa valorează 7 milioane de euro şi va fi oferită într-o perioadă de 36 de luni.

Prin aceeaşi decizie, Georgiei i-au fost alocate 12,75 milioane de euro, Ucrainei 31 de milioane de euro şi statului african Mali 24 de milioane de euro.

Instrumentul European pentru Pace a fost instituit în martie 2021, pentru a finanţa acţiunea externă a UE cu implicaţii militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a consolida securitatea şi stabilitatea internaţională. În special, IEP permite UE să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile statelor-terţe şi ale organizaţiilor regionale şi internaţionale, în ceea ce priveşte chestiunile militare şi de apărare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite